EİE’nin Eğitim Seferberliği Şimdi de Üniversitelerde



Avrupa Birliği (AB) desteğiyle EİE (Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü) adına yürütülen enverIPAB (Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması) Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerde son durak, geleceğin mühendislerini ve eğitmenlerini yetiştiren üniversiteler oldu.

Ekim ve kasım aylarında ODTÜ, Hacettepe, Marmara ve Sakarya üniversitelerinin öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen eğitimlerde, 400’den fazla katılımcıya enerji ve enerji verimliliğine ilişkin teknik ve güncel hayatta kullanılabilecek bilgiler verildi.

12 Kasım’da Marmara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eğitim seminerinde, konuşmacılardan enverIPAB Proje Uzmanı Erdal Coşkun, enerji kaynakları ve enerji verimliliğine yönelik bir sunum yaptı. Coşkun, enerji verimliliğinin en ucuz ve en çevreci enerji kaynağı olduğunu vurguladı. Seminere Osram’dan katılan Ömer Can da binalarda doğru aydınlatmanın nasıl olması gerektiğine ve enerji tasarruflu lambalara ilişkin bilgiler verdikten sonra Amerika, Avustralya gibi ülkelerde akkor lambaların yasaklandığını, Portekiz’de ise akkor lambalara ceza gibi bir vergi konduğunu belirtti. İzoder’den İnşaat Mühendisi Güneş Yüzügür ise Türkiye’deki binalarda enerjinin yüzde 82’sinin ısıtma için kullanıldığını ve binaların ısıtmasında kullanılan bu enerjinin, ülkemizde harcanan toplam enerjinin yüzde 26’sını oluşturduğunu söyleyerek yalıtımla bu rakamların düşürülebileceğini bildirdi. Yüzügür, yalıtımın en kârlı yatırım olduğunun da altını çizdi.

Siemens Bina Teknolojileri HVAC Ürünleri Birim Yöneticisi Füsun Çağlar ise bina otomasyonunun enerji verimliliği üzerindeki önemine dikkat çekerek, bina otomasyon sistemlerinin fonksiyonları ve BACS verimlilik faktörleri hakkındaki teknik bilgilerle mühendislik öğrencilerini aydınlattı. Seminerde sunum yapan bir diğer konuşmacı ENKO Birleşik Enerji Sistemleri’nden Sertifikalı Enerji Yöneticisi Yıldırım Türkel binalarda enerji verimliliğine yönelik yasa ve regülasyonlara ilişkin bilgi verdi. Türkel, ise hazırlıkları sürmekte olan Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi uygulaması ile binanın ısınma için harcayacağı toplam enerji miktarına daha evi satın alma anında sahip olunabileceğini ve tüketicilerin ev alırken depreme dayanıklı olup olmadığına dikkat ettikleri gibi bu konuyu da öncelikli olarak önemsemeleri gerekeceğini belirtti. Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof Dr. İsmail Ekmekçi ise binalarda ısıtma ve havalandırma sistemlerinde enerji verimliliği uygulamalarına ilişkin teknik bilgileri öğrencilerle paylaştı.

Seminerler sırasında, öğrencilere günlük yaşamda enerjiyi verimli kullanmak adına evlerde neler yapılabileceğine dair yönlendirmelerin yer aldığı “Evinizin Enerji Rehberi” adlı kitapçıklar ve evlerde enerji verimliliği konusunda doğru ve yanlış uygulamaları Verimligil ve Müsrifgil aileleri üzerinden esprili bir dille anlatan broşürler dağıtıldı. Proje kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik eğitimler verilmeye devam edilecek.