"Eko Ev" Geliyor



Türkiye'nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticilerinden olan Onduline Avrasya'nın, Antalya Güneş Kenti Projesi kapsamında gerçekleştirilecek ve Türkiye'nin ilk Ekolojik Eğitim Merkezi olarak tasarlanan "Eko Ev"in çatı sistemini yapacağı bildirildi.

Ondulin Avrasya AŞ'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya'nın, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek Güneş Kenti projesinde, üstün teknolojisiyle yer aldığı belirtildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen "Antalya'yı Güneş Kenti Yapma" projesinde, ilk etap olarak 11 bin metre karelik doğa dostu alan yaratılacağı ifade edilen açıklamada, elektriğinden suyuna, yiyecek üretiminden atığına kadar tamamen doğaya zararı olmayan teknolojilerin kullanılacağı alanda tasarlanan "Eko Ev" projesinde, yeşil çatı ve enerji üreten fotovoltaik çatı sisteminin, Onduline Avrasya tarafından yapılacağı kaydedildi.

Onduline Avrasya'nın sürdürülebilir enerji kaynağı olan güneşin çatılara entegrasyonu konusunda Temiz Dünya Platformu ile birlikte çalışacağı vurgulanan açıklamada, Onduline Avrasya'nın bu konuda ilk adımı güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren güneş elektriği ve yeşil çatı sistemini Türkiye'de ilk kez Nevşehir'deki H. Avni İncekara Fen Lisesi ve Yurt binasında hayata geçirdiği hatırlatıldı.

Proje tamamlandığında Türkiye'de bir ilke imza atacak olan Antalya Ekolojik Eğitim Merkezi'nin, Türkiye'nin ilk artı enerjili uygulaması olarak tükettiğinden fazla enerji üreterek, fazla enerjiyi şebekeye vererek, Türkiye için çok önemli bir uygulama örneği olacağı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bunun yanı sıra tüm doğal enerji kaynaklarının gerçek hayatta günlük olarak kullanılacağı Eko Ev projesinde organik tarım uygulaması ile yetiştirilen sebze meyveler ile hazırlanacak örnek yemekler güneş ocaklarında pişirilecek ve karbon salınımı olmayan bir ortam hazırlanacak.

Onduline Avrasya tarafından geliştirilen yeşil çatı sistemi ve fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin ekolojik alanın tüm enerjisini karşılayacağı ekolojik alan, Antalya'nın içinde inşa edilerek, halkın rahatça ziyaret edebilmesi sağlanacak ve temiz enerji konusundaki bilinç artırılacak.

11 bin metre karelik kapalı bölümlerde eğitim merkezi, Ar-Ge birimi, kafe, konaklama birimi ve yönetim birimi de yer alacak. Açık alanlarda ise tarım yapılabilecek alan, sera, güneş enerjisiyle çalışan mini arabalar, bisiklet ve yürüyüş parkuru, seyir terasları ve rekreasyon bölümleri bulunacak."

Elektrik ihtiyacı güneş ve rüzgardan sağlanacak

Araştırmalara göre Türkiye'de yıllık enerjinin yüzde 60'ının konutlar tarafından kullanıldığı bildirilen açıklamada, bu kullanımın yüzde 80'inin petrol ve petrol türevleri kaynaklardan karşılandığı göz önüne alındığında çevre konusunda ciddi sorunların ortaya çıktığı belirtildi. Çevre bilinci ve çevre dostu uygulamalar ile çatılarda enerji üretimi konusunda başarılı örnekler sunan Onduline Avrasya'nın, konutların çevre kirliliğini en aza indirmesi için geliştirdiği Ondugreen çatı sistemi ve fotovoltaik güneş panelleriyle geleceğe temiz bir dünya bırakabilmenin öncülüğünü yaptığı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi, izolasyon, enerji verimliliği, su tüketimi, doğal kaynaklarla ısıtma ve soğutma sistemlerinin performansı gibi Türkiye için çok önemli konularda deneysel bir ortam oluşturacak Antalya Ekolojik Eğitim Merkezi, bu açıdan Türkiye'ye ışık tutacak. Bu konular üzerinde araştırma yapanlar dahil herkesin ziyaret edebileceği Eko Ev'de şu temel özellikler bulunacak:

Şebeke elektriği kullanılmadan, elektrik ihtiyacı güneş ve rüzgardan sağlanacak. Su sistemi şebeke sistemine bağlı olmayacak. İhtiyaç yağmur ve havadaki nem toplanarak sağlanacak. Tüm aydınlatma özel tasarruflu LED sistemi ile olacak. Elektrik tüketiminde A  sınıf elektrikli aletler kullanılacak.

Kanalizasyon bağlantısı olmayacak. Tüm atık su, yıkama ve bahçe sulama gibi işlerde kullanılacak. Aktif ısıtma sistemi pasif iklimlendirme ve güneş mimarisine ek olarak yüksek verimli güneş kolektörleriyle karşılanacak. Eko ev 240 metre karelik alan üzerinde modern ahşap karkas sistemiyle yapılarak depreme karşı sağlıklı ve güvenli bir model oluşturulacak."