Ekokaravan Antalya'da



Fotoğraf: Yusuf Bakırcı

Güneş ve rüzgar gibi temiz ve yenilebilir kaynaklardan yararlanılarak elde edilen hidrojen enerjisini tanıtmak ve nasıl kullanılabildiğini halka gösterebilmek amacıyla oluşturulan ‘H2 Ekokaravan ProjesiAntalyalılara tanıtıldı.

Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) ve Oto Doğal Gaz İstasyonları Derneği (ODİDER) tarafından geliştirilen proje kapsamında hazırlanan Ekokaravan, Antalya Büyükşehir Belediye binası önünde halka ve ilgililere gösterildi.

Ekokaravan hakkında bilgi veren proje mühendislerinden Barış Açıkgöz, sistemin tamamen yeni bir teknolojiyle çalıştığını belirtti ve kurulan bu sistemle iki kişinin dışarıdan hiç bir enerji alımına ihtiyaç duymadan bütün ihtiyaçlarını temiz ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerjiyle karşılayabildiklerini söyledi.

Ekokaravan'ı bir yıllık çalışmayla hazırladıklarını belirten Açıkgöz, amaçlarının karavanın tüketim amaçlı satımı ve tanıtımı olmadığını, yeni bir teknoloji ürünü olan hidrojen enerjisinin nerelerde nasıl kullanılabileceğine bir örnek oluşturduğu için böyle bir yöntemi benimsediklerini ifade etti.

Açıkgöz'ün verdiği bilgiye göre, karavanda bulunan rüzgar tribünü ve güneş enerjisi panelleri sayesinde elde edilen enerji, bu karavanda 17 kilowatlık bir aküde depolanıyor. Bu enerji ile su ayrıştırılarak hidrojen elde ediliyor ve elde edilen bu hidrojen, bir yakıt pilinde toplanıyor. Karavanda ihtiyaç duyulan enerji de bu hidrojen yakıt pilinden sağlanıyor.

Açıkgöz, hidrojen enerjisinin doğada tek başına bulunmadığına, bunu elde edebilmek, üretmek için de ara enerjiye ihtiyaç duyulduğuna işaret etti ve hidrojen yakıt pillerindeki elektrokimyasal dönüşümlerin çok daha temiz, güçlü ve sürekliliği daha fazla olan enerji üretebildiklerini anlattı.

Açıkgöz, bu sistemle, çok amaçlı olarak gezici sağlık merkezi, gezici eğitim merkezi, afet koordinasyon merkezi gibi ulaşılması zor olan noktalara kolaylıkla hizmet götürülebileceğini belirtti.

Ekokaravan'ı tanıtmak amacıyla yaklaşık bir ay önce İstanbul'dan başladıkları tanıtım gezisinin altıncı durağının Antalya olduğunu anımsatan Açıkgöz, bu yıl toplam 11 ili kapsayan tanıtım çalışmalarını, gelecek yıl 26 ile yayacak şekilde genişleterek sürdüreceklerini kaydetti.

Ekokaravan'ın tanıtım toplantısında hazır bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Erdem Armen, temiz enerjiyi öne çıkaran Ekokaravan Projesinin tamamen Türk mühendislerinin yetenek ve yaratıcılığının bir ürünü olduğunu vurguladı ve bu sistemle üretilen enerji enerjinin kısa sürede yaygınlaştırılması dileğinde bulundu.