Ekolojik Mimari ve Doğal Yapılar Atölyesi 2014



3 hafta sürecek olan atölyeye haftalık olarak katılınabildiği gibi, başından sonuna kadar da dahil olunabiliyor. Birbirini takip edecek şekilde kurgulanan atölye konuları, ayrı katılımlara da uygun.
 
1.Hafta : 5-10 Temmuz

Ekolojik mimarlık, permakültür ve yerleşkeler ile ilgili teorik programda daha iyi bir dünyanın inşası için farklı olasılıklar üzerinde konuşulacak. Teorinin yanında bazı ekolojik yapım tekniklerini göstermek için, saman balyası duvar, kerpiç, cob yapımı gibi saha çalışmaları yapılacak. Ayrıca yabancı örnekler hakkında konuşulacak; katılımcılar kendi projelerini paylaşacaklar ve onların tasarım fikirleri üzerinde durulacak. Aynı zamanda geçen sene olduğu gibi, katılımcılarla birlikte Yeniköy için bir yapı tasarlanıp, üzerinde ilk çalışmalar gerçekleştirilecek.
 
2.Hafta: 11-18 Temmuz

Saman balyası ile yapım teknikleri üzerinde çalışılacak. Ayrıca, temel sıva yapım teknikleri gösterilecek. Ekolojik yapılar ve malzemeler üzerine anlatımlar olacak. Saman balyasının dünyada uygulanan farklı teknikleri ve tipleri üzerine dersler görülecek; ama çoğunlukla sahada -pratik ağırlıklı- çalışılacak. Amaç, bu hafta sonuna kadar yapının tüm duvarlarının bitirilmesi.
 
3.Hafta: 19-26 Temmuz

Farklı sıva teknikleri ve dekorasyon yöntemleri, toprak sıva, kireç sıva ve farklı cob teknikleri üzerinde çalışılacak. Böylelikle yapının dış cephe sıvası bitmiş olacak ve mümkün olduğunca kısa sürede kullanıma uygun hale gelmesine çalışılacak. Farklı ihtiyaçlara göre farklı sıva teknikleri denenecek. İkinci haftada olduğu gibi, ekolojik mimarlık üzerine çeşitli anlatımlar ve dersler olacak. Ayrıca 1 gün saman balyası tekniğine ayrılacak.

Eğitmenler:

Matthieu Pedergnana, Ece Aslan, Mustafa Alper Ülgen