Ekolojik, Sosyal ve Simgesel Bir Model Şehir: El-Menia

©Lemay

Exp ve Lemay'ın yarattığı kentsel konsept jüri tarafından oybirliğiyle seçildi. Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika'dan katılan rakiplerinin arasından sıyrılan proje özgünlüğü, mükemmelliği, kurduğu ilişkiler ve cesaretiyle jüriden övgü aldı.

Lemay’ın kentsel tasarım stüdyosu yöneticisi Michel Lauzon projeyle ilgili olarak: "Cezayir’in başkentinin 431 km doğusunda bulunan, 2015’te Arap dünyasının 'kültür başkenti' olacak Cezayir’in üçüncü büyük kenti Constantine'de yer alacak 47 hektarlık ‘El-Menia’ projesi dünya mirasına işlenmiş bir mücevher gibi, eski şehrin kalbine atılmış eşsiz bir görsel imza olacak" dedi.

Exp'nin yöneticilerinden Donald Bonsant ise yeni bir yerleşim yerini planlama ve geliştirmeyi vaad eden bu değerli görevin Dünya Mirası kurulunun küresel kalkınma planıyla da uyumlu olduğunu belirtti.

Sürdürülebilirlik ilkelerine göre şekillenen projede iki ana fikir var: bunlardan biri zengin ve farklılaşmış bir yaşam alanı yaratmak, ikincisiyse kentsel bir yapılandırmayla 3.000 yıllık bir şehir olan efsanevi Constantine bölgesini vurgulamak.

2,4 milyar dolara mal olacak yeni El-Menia yerleşim alanı 20.000'den fazla kişiye konut alanı, ofisler, mağazalar, rekreasyon alanları, okullar sağlayacak. Projede yer alacak yaklaşık 7.500 konut birimi bir yandan geleneksel izler taşırken öte yandan da çağdaş yaşam tarzını yansıtacak.  

Arap kaligrafisindeki kıvrımlı hatlardan esinlenerek hazırlanan tasarım, bulunduğu çevreyle simgesel ilişkiler kuruyor. Kuzey Afrika’daki Arap mahallerinde kullanılan geleneksel avlulu Mağrip mimarisinden ilham alan tasarım, peyzajın kültürel karakteristiğini de yansıtıyor. Avlular, çağdaş kent yaşamına uygun bir şekilde yeniden yorumlanmış. Tasarımda biyoçeşitliliği sağlayacak geniş yeşil alanlara yer verilmiş.  

Programa ayrıca fotovoltaik hücreler, jeotermik sistem, rüzgâr tirbünleri, kendi kendine yetecek tarım alanları da dahil edilmiş. El-Menia işlevsel, teknik, ekonomik, sosyal ve simgesel bileşimiyle sistemik bir organizma olarak algılanabilir. Kısacası, ekolojik tasarımıyla El-Menia bir "model şehir" olacak.