'Ekolojik Yapıya Zarar Veriyor'















Sayıştay, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın hafta sonu törenle açtığı Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölümlerinin plansız dolgular üzerine yapıldığı uyarısında bulundu. Sayıştay'ın "Kıyıların kullanımının planlanması ve denetimi" başlıklı raporunda, yolun ekolojik yapıya da zarar verdiğine dikkat çekilerek, bölgede turizm ve balıkçılık alanlarının olumsuz etkilendiği vurgulandı.

Sayıştay'ın Temmuz 2006 tarihinde hazırladığı "Kıyıların kullanımının planlanması ve denetimi" başlıklı raporunda, Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili bazı saptamalar yer aldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 9 aydır görüşülmeyi bekleyen raporda, şu uyarılara yer verildi:

- Karadeniz Sahil Yolu'nun bir kısmı eski dolgular üzerinden geçirilmiş, bir kısmı için ise plansız şekilde yeni dolgular yapılmış, planların sonradan onaylandığı anlaşılmıştır.

- Trabzon Valiliği yetkilileri, yapılan dolguların kamu kuruluşu olan Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından talep edildiği için kamu yararı olduğu düşüncesiyle uygun görüş verdiklerini ifade etmişlerdir. Yönetmelikte yer alan "daha uygun alternatifin bulunmaması" ve "kıyı alanının yetersizliği gibi" unsurların valilik görüşünde yer almadığı, 3621 sayılı Kıyı Yasası'nın, kıyı kullanımına ilişkin genel esasları belirlediği 5'inci maddesinde yer alan, "Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir" hükmüne uyulmadığı belirlenmiştir.

Detaylı araştırılmamış

- Karadeniz Sahil Yolu'nda dolgu yapımı öncesinde detaylı araştırmalar yapılmamış, dolguların hangi bölgelerde ne miktarda yapılacağı, çevreye etkilerinin ne olacağı belirlenmemiştir. Konu ile ilgili araştırma yapan uzmanlar, bu durumun zengin ekosistemlerin bulunduğu bazı bölgelerde ekolojik yapıya zarar verdiğini, bölgede turizm ve balıkçılık alanlarını da olumsuz etkilediğini, kıyı kullanımının engellendiğini belirtmektedirler.

- Trabzon Valiliği ile Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'nde yapılan çalışmalarda 85 km. olan kıyının yaklaşık 10 km'lik kısmında kıyı kenar çizgisi (KKÇ) tespiti yapılmadığı, bu bölümün halihazır haritalarının eksik olduğu görülmüştür.

- Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon kıyılarından geçen bölümünde 1/1000 ölçekli hâlihazır haritaların bulunmaması nedeniyle KKÇ tespit edilememiş, dolgu imar planları yaptırılamamıştır.