Ekolojistlerden İklim Değişikliğine Karşı Mücadeleyi Ortaklaştırma Çağrısı



Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7-18 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan Birleşmiş Milletler'in 15. Dünya İklim Konferansı'nda 190'dan fazla ülkenin delegeleri bir araya gelecek. Konferanstan en büyük beklenti ise iklimin korunması için bağlayıcılığı olan yeni bir anlaşmanın yapılması. Yeni anlaşma 2013 yılında son bulacak, Türkiye'nin de imzaladığı Kyoto Protokolü'nün yerini alacak

İklim değişikliği konusunda çalışmalar yapan Ekoloji Kollektifi, Çiftçi sen, DOĞADER ve EKODER insan ve doğanın geleceğine dair önemli kararlar alınacak Kopenhag 15. Taraflar toplantısının da G20, IMF-DB zirvelerinde olduğu gibi kapılarının halka kapalı olduğunu söylüyorlar.

Devletlerin, iklim değişikliğini karbon pazarlığına indirgeyen ve STK'lar Kyoto Protokolü ile vaat ettiklerini bile sağlayamamışken, sürece Kopenhag'da başka bir ivme vermek niyetiyle düzenlendiğini söyleyerek dipten gelenlerin sesini örgütlemek için birlikte ortak hareket etmeye çağırıyorlar.

"Dipten gelen dalgayı birlikte örgütleyelim" adı altında yayınladıkları metin ile, "nükleer enerjiye karşı direnenlerin, gıdaları çalınan yoksulların, tohumları ve toprakları işgal edilen köylülerin, genetiği değiştirilmiş organizmalarla bedenleri ele geçirilen kentlilerin, baz istasyonlarına karşı sağlıklarını savunanların, otomobile boğulmuş şehirlerde uzayan kuyrukların, evsizlerin; altın madenciliğine karşı bu dünya bizim diyenlerin yaşamı yeniden kurmak için mücadele edenlerin ortak zemini" olmaya çağırıyorlar.