Ekonomi Bakanı Çağlayan, Libya'ya Gidiyor



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, başta müteahhitlik sektöründen olmak üzere 200'ü aşkın kişiden oluşan bir heyetle bugün Libya'ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek. Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, heyette, 200'ü aşkın işadamının yanı sıra, TİM Başkanı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, DEİK, TÜRKONFED, Türkiye Müteahhitler Birliği, İNTES, Libya Türk Müteahhitleri Birliği, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği, İhracatçı Birlik başkanlarının yanı sıra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası temsilcileri yer alacak. Söz konusu ziyarete, Dışişleri Bakanlığı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Hazine Müsteşarlığı, Eximbank, TPIC, Arap-Türk Bankası yetkilileri de eşlik edecek.
    
Bakan Çağlayan, Libya temasları çerçevesinde UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil, Ekonomi Bakanı Abdullah Şamiya, Yeniden İmar Bakanı Muhammed Ahmet El Cihani, Petrol ve Maliye Bakanı Ali El Tarhuni, Elektrik-Su ve Arıtma Bakanı Barad El Avasi, Ulaştırma Bakanı Enver El Feyturi ile görüşecek, Türkiye-Libya İş Forumu'nun açılışında konuşacak. İş forumunda işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirecek, Libya halkının ihtiyaçlarının giderilmesinde işbirliği imkanları araştırılacak, yeni işbirliği olanakları değerlendirilecek. Bakan Çağlayan'a, Libya ziyaretinde başta müteahhitlik sektörü olmak üzere, inşaat malzemeleri, gıda, teknik müşavirlik, elektrik-elektronik, otomotiv, makine, finans, mobilya, denizcilik, enerji ve tekstil sektöründen 200'ü aşkın işadamı eşlik edecek.
    
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Libya ile tarihi bağları bulunduğunu, dost ve kardeş ülke Libya'nın her zaman yanında olduklarını belirtti. Bingazi'de 15 Şubat 2011 günü eylemlerin başlaması ile Libya'da olağanüstü bir durumun ortaya çıktığını, Türkiye'nin bu süreçte hep Libyalıların yanında olduğunu ifade eden Çağlayan, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
    
''Ziyaretimizin amacı da Libyalı kardeşlerimizin yaralarını sarmalarına yardımcı olmak, yaralarına merhem olmaktır. Libyalı kardeşlerimiz ciddi sıkıntılı günler yaşadı. Türkiye olarak bu süreçte hep Libyalı kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Libyalı kardeşlerimizin acil ihtiyaçlarını karşılamak için hükümet olarak 300 milyon dolar nakdi yardımı olayların en yoğun olduğu dönemde yaptık. Libya ile tarihi, kültürel, ortak değerlerimiz söz konusudur, kardeş iki ülkeyiz. Kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecektir.''
    
Libya'nın Türkiye açısından müteahhitlik sektörünün ilk göz ağrısı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu ülkede gerçekleştirilen başarılı işlerden sonra Türk müteahhitlerinin dünyanın dört bir yanında proje üstlenmeye başladığını, Libya'nın Türk müteahhitlik sektörü için adeta referans olduğunu kaydetti.
    
Türk müteahhitlerinin jesti
    
Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlerinin Libya'da üstlenilen projelerin jesti olarak, iç kargaşa sırasında yıkılan kamu binalarının onarımının yanı sıra birçok okulun yapımını da bedelsiz olarak üstlendiğini, bu çerçevede, Libya'nın birçok şehrinde okul inşaatı, kamu binalarının onarımı, cami restorasyonu, polis karakollarının yapımının bedelsiz olarak gerçekleştirileceğini bildirdi. Kamu binalarının onarımı, okulların yapımı, camilerin restorasyonları gibi işlerin Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütüleceğini belirten Çağlayan, hangi firmanın, hangi kamu binasını yapacağı, hangi okulu veya hangi polis karakolunu onaracağı, hangi camiyi restore edeceğinin belirlendiğini kaydetti. Çağlayan, Türk firmalarının, Libya'nın fiziki altyapıya ilişkin gerekli koşulları sağlamasıyla birlikte yakın zamanda bu işlemlere başlayacağını bildirdi.