Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkmenistan'da



Foto: Merdan Charıyev (AA)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) 4. Dönem Toplantısına katılmak üzere beraberinde kalabalık bir heyetle Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldi.

Bakan Çağlayan'ı Aşkabat Saparmurat Uluslararası Havaalanında Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev karşıladı.

Aşkabat'ta bulunmaktan memnun olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, kardeş ülke Türkmenistan ile ticaretin geliştirilmesine önem verdiklerini, ancak buradaki Türk yatırımlarının da artırılmasını arzu ettiklerini belirtti.

Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Abayev de Türkiye'nin dış ticaretlerinde büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Yarın Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından kabul edilecek olan Bakan Çağlayan, daha sonra Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) 4. Dönem Toplantısı ile Türk-Türkmen İş Forumuna katılacak.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi

Türkiye-Türkmenistan dış ticaret hacmi 2010 yılında, 2009 yılına kıyasla yüzde 19 oranında artarak, 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılı Kasım ayı itibariyle de Türkmenistan ile 1,7 milyar doların üzerinde bir dış ticaret hacmine ulaşıldı.

Öte yandan, Türk müteahhitlik firmaları Türkmenistan'da şimdiye kadar yaklaşık 23,7 milyar dolar değerinde 690 proje üstlendi. 2010 yılında 4,3 milyar dolar değerinde, 2011 yılında ise 3,2 milyar dolar tutarında 59 iş alındı.