Ekonomi Bakanlığı'ndan İhracatçılar için Navlun Müjdesi



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki bir restoranda bir araya geldiği Türk iş adamlarının sorunlarını dinledi. İhracatçı firmaların navlun desteği sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin sorularını yanıtlayan Çağlayan, uluslararası ticaret kuralları gereğince doğrudan navlun desteğinin mümkün olmadığını kaydetti. Ancak Hindistan gibi ülkelerin ihracatçıların ürünlerini demiryollarıyla bedava taşıdığını, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile böyle bir çalışma için görüşmeler yaptıklarını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
    
''Bakanımız Binali Yıldırım Bey ile bir görüşmemiz oldu. İhracatçılarımızın ürünlerini en azından limanlara ya da sınır kapılarına kadar en uygun fiyatla nasıl taşıyabiliriz, onlara bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz, bunu araştırıyoruz. Bu çalışma sonuçlandığında Devlet Demiryolları ihracatçıların ürünlerini en azından ülke içinde bedavaya yakın bir ücretle taşıyacak.''

Çağlayan, Türkiye'nin son yıllarda ihracatını sürekli artırdığını, yüzde 8'lik büyümenin yakalanmasında dış satımın büyük payı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Yakaladığımız bu başarıda ticaret müşavirlerimizin önemli katkısı var. Bakanlık görevine başladığımda bizim 109 civarında ticaret müşavirimiz vardı. Bugün ticaret müşavirlerimizin sayısı 190'ı geçmiştir. Yeni bir çalışmamız daha var, yakında ticaret müşavirlerimizin sayısını 250'ye kadar çıkartacağız. Bu ticaret müşavirlerimiz sizin her türlü sorununuzla direkt ilgilenecek, onların ofisleri bundan sonra sizin ofisleriniz olarak hizmet verecek. Onlar artık sizlere bir teşrifatçı gibi hizmet edecek. Ticaret müşavirleri sadece başkentlerde görev yapmayacak. Birçok ülkede birden fazla ticaret müşaviri bulunacak. Eskiden ticaret müşavirleri ile adeta saklambaç oynardık. Artık bu dönemler geride kaldı. Bu nedenle de Türk iş adamlarının başarısı artıyor, Türkiye ihracatını artırıyor.''

Eximbank ile yurt dışına yatırım yapacak girişimcilere krediler sağlandığına da değinen Çağlayan, bu amaçla 2 milyar dolarlık ülke kredisinin kullandırılacağını, bunun 300 milyon dolarının da Kazakistan'da yatırım yapacak iş adamlarına verileceğini bildirdi.

Doğtaş Mobilyacılık'a ait mağazanın açılışını yaptı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Doğtaş Mobilyacılık'a ait mağazanın da açılışını yaptı. Bakan Çağlayan, Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan'la birlikte yaptığı açılışta, Türk iş adamları ve ihracatçılarına markaya yatırım yapma çağrısında bulundu.

Dünyayı etkileyen ekonomik krize, Avrupa piyasasının durma noktasına gelmiş olmasına rağmen, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Çağlayan, ''Bunun sebebi bizim kendimize yeni pazarlar bulmamız ve ülkeler arasında yaptığımız sıkı diplomasidir'' dedi. Türk ürünlerinin başka ülkelerin ürünlerine göre, yükte ağır pahada hafif ürünlerden oluştuğunu, başka ülkelerin markalaşmaya büyük önem verdiklerini anlatan Çağlayan, iş adamlarından Türkkalite programından yararlanmalarını ve marka oluşturmalarını istedi.
    
Kazakistan'ın Türkiye'nin hedef ülkesi olduğunu belirten Çağlayan, ''Kazakistan'la olan ticaretimiz son yıllarda büyük bir artış göstermiş ve 3 milyar 200 milyon dolara ulaşmıştır. Bu başarıda ihracatçılarımızın, iş adamlarımızın buraya gelip yatırım yapan insanımızın emeği vardır'' diye konuştu.