Ekonomik Büyüme Enerji Projeleriyle Desteklenmeli



Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 22. Guvarnörler Yıllık Toplantısı'nda 'Sürdürülebilir Enerji, Büyüme ve Türkiye'nin Deneyimi' konulu panelde konuşan Fatih Birol, "Türkiye'de elektrik talebi çok kuvvetli artacak. Rakam vereyim size. Önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye'nin ortalama olarak sadece elektrikte 50 gigawatt yeni enerji kapasitesi eklemesi lazım. Buna bir de doğalgazı, petrolü ekleyin. Bütün bunlar büyük bir oranı oluşturuyor. Türk ekonomisi hızla büyüyor ve bu ekonomik büyümeyi destekleyecek enerjiye ihtiyaç var" diye konuştu. Türkiye'nin ekonomik büyümesini desteklemesi için doğru enerji projelerini ve doğru teknolojiyi tercih etmesinin gerekliliğine dikkati çeken Birol, "İstek var ama bunun nasıl finanse edeceğiz ve hangi teknolojileri kullanacağız?" diye sordu.
    
"Başağrımız var, belki de migren"
    
Enerji ithalatının Türkiye'deki ekonomik büyüme önündeki en ciddi zorluk olduğunu belirten Birol, "Ekonomimizde bir başağrısı var. O da cari açık. Yaklaşık 70 milyar dolar enerji ithalatından kaynaklanan bir açık söz konusu. Bu bir başağrısı, belki de migren. Türkiye'nin ekonomik büyümesinin önünde ciddi bir engel" ifadelerini kullandı.
     
Türkiye'de enerji verimliliğinin sağlanmasının gerekliliğine dikkati çeken Birol, "Enerji verimliliği petrol, doğalgazdan ve diğer enerji kaynaklarından sonra bana göre altıncı enerji kaynağı. Petrol, doğalgaz ithalatını azaltabilmenin yolu enerjiyi verimli kullanabilmek. Beni rahatsız eden bir rakam var. Verimlilik rakamları. Türkiye'de enerjinin verimli kullanılması konusunda o kadar büyük bir açık var ki... Mesela Fransa'da Türkiye'deki aynı camı üretebilmek için yaklaşık yüzde 40 daha az enerji kullanılıyor. Fransa'nın enerji verimliliği çok daha yüksek. Bu projelere belki hiç gereksinimiz kalmayabilirdi" değerlendirmesini yaptı.