''Ekonomik İstikrar ve Yatırım, Belediyelerin İller Bankasına Olan Borçlarını Artırdı''



İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, ekonomik istikrar ve yatırımın belediyelerin İller Bankasına olan borçlarını artırdığını söyledi. Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İller Bankası Yönetim Kurulunun belli periyotlarla bölge müdürlüklerinde toplantılar düzenlediğini belirterek, ''Bölgedeki çalışmalar hakkında genel bilgi alırız. Bölge dahilindeki şehirlerdeki faaliyetlerimizi yerinde görürüz. Aylık periyotlar halinde böyle programlarımız olur. Bu vesile ile Trabzon'a geldik. Trabzon'da hem yönetim kurulu toplantısını yaptık hem de bölge müdürümüzden gerekli bilgileri aldık. Trabzon bölgesindeki şehirleri birkaç gün içinde dolaşacağız'' dedi.

Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasanın belediyelerin kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarını kapsadığını ifade eden Atasoy, şöyle devam etti:

''Genel Müdürlük olarak belediyelere şöyle bir imkan sağlıyoruz. Bu imkan bilhassa büyük belediyelere değil küçük belediyelere sağlanıyor. Yapılandırılan borçlarını bir defada alacaklı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ödemek üzere özel kredi tahsis ettik. Yapılandırılan borçlar iki kez üst üste ödenmezse yapı bozulur. Tekrar eski sisteme döner, hassas bir takip istiyor. Belediyelerin nakit akışını çok iyi planlaması gerekiyor. Herhangi bir aksaklık, yapılandırmadan elde ettikleri avantajın tamamen bitmesine neden oluyor. Biz belediyelerimize bu anlamda yardımcı olmak maksadıyla özel bir kredi enstrümanı getirdik. Yapılandırma sonucu oluşan borçlarını bir defada ödeyip kapamak suretiyle bir kredi yolu açmış olduk. Bizden kredi alabilirler. Alacaklı kurumlara olan borçlarını tamamen kapatırlar. 6111 sayılı kanun İller Bankası açısından bize böyle bir doğal sonuç vermiş oldu.''

Ekonomik istikrar ve yatırımın belediyelerin İller Bankasına olan borçlarını artırdığını ifade eden Atasoy, ''Belediye yatırım yapmak ister. Yatırım yapmak için de kaynağa ihtiyacı vardır. Öz kaynaklarından bu yatırım ihtiyacını finanse edemiyorsa borç alacaktır. Ekonomik istikrarın şöyle bir yansıması oluyor; belediyeler eskisine göre daha rahat borçlanabiliyor, aldıkları borcu da daha rahat ödeyebiliyorlar'' diye konuştu.