Ekonomik Krizden Kaçıp Gitmek İşte Böyle Olur!



Emlak fiyatlarının düşmesi ve yaşam maliyetinin artması, bir İngiliz ailesinin gerçek anlamda kaçıp gitmesini sağladı. Naismith çifti tüm finansal belalardan, üç çocuklarıyla içine doluştukları bir 4x4 satın alıp Avustralya’ya kadar yaklaşık 50 bin kilometre yol yaparak kurtulma yolunu seçmiş.

Bilişim uzmanı Graham Naismith ve eşi Eirene’in çocukları Hannah, Emily ve Abigail’i alıp Surrey’deki evlerinden başladıkları yolculuk 10 ay sürmüş. Ailenin geçtiği yerler arasında Pekin Olimpiyatı’nı görmek için gittikleri Çin de var, eski bir Rus uzay gözlem istasyonu da... Tayland’da kamp kurmuş, Avustralya’daki Great Barrier Reef’te scuba diving yapmışlar. Son noktası Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısındaki Cairns olan yolculuğun maliyeti 100 bin sterlin (240 bin TL) olmuş. Yol boyu pek çok zorlukla da başa çıkmak zorunda kalmışlar; Çin sınırını geçebilmek için 14 saat dağlarda beklemiş, Avustralya çöllerinde kuma saplanmışlar.

Ama karıkoca yaşadıklarına paha biçilemeyeceği konusunda hemfikir. 37 yaşındaki Graham, “Daha yakın bir aile olduk. Çocuklar okuldan geri kalmış olabilir ama yolculuk boyu çok şey öğrendiler ve gerçekten zihinlerini açan inanılmaz bir deneyim yaşamış oldular” diyor. Çift, emlak fiyatlarının hızla düşmeye başladığını görünce Temmuz 2007’de evlerini 200 bin sterline satmış. Yarısını yolda kullanıp kalanı da İngiltere’ye döndüklerinde yaşamlarını yeniden kurmak için ayırmışlar.  (The Daily Mail)