Ekonomistler Fed Başkanı Yellen'ın Konuşmasını Nasıl Yorumladı?



Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni başkanı Janet Yellen'in Temsilciler Meclisi'ndeki sunumunda ve devamındaki soru-cevap bölümünde bir yenilik olmadığını belirterek, "Konuşma sonrasında hayatımızda değişen bir şey yok. Faizler yükselmeye devam edecek ancak düşük enflasyon sert hareketleri sınırlayacak" dedi.

Şen, Yellen'ın konuşmasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bernanke dönemi politikalarının sürdürüleceğinin altını çizen başkan, tapering’in önden çizilen bir rota olmaktan çok ekonominin ihtiyaçlarına göre varlık alımlarının azaltıldığını söyledi. Ancak bundan dönmek için ekonomide önemli değişiklikler görmek gerektiğinin de altını çizdi. Enflasyon beklentileri bozulmadıkça, son gelen verilerin de çok yaralayıcı olmayacağını belirtti. Ayrıca bu verileri geçici ve hava şartlarına bağlı olarak yorumladığını da açıkladı. İşsizlikte yüzde 6,5 seviyesinin aşağı geçilmesi ile politika değişmez mesajını veren Yellen, 6 saatlik tarihin en uzun soru-cevap bölümünde bildiğimiz planı onaylamış oldu. Gelişen ülkelerdeki sorunları gördüklerini, ancak bunların da ABD için ekonomik tehdit olmadığını söyledi".

Yellen'ın konuşmasının, yılın başında oluşturdukları görüşle tutarlı olduğunu belirten Şen, "En kötü korkularımız gerçekleşmediği sürece, ABD'de varlık alımları ölçülü bir şekilde azalacak. Gelişen ülkeler ise buna alışıyor ve alışmaya da devam edecek" diye konuştu. Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmının faiz artırarak, bir kısmının da kurunu değersizleştirerek bu duruma alışmaya devam edeceğini vurgulayan Şen, diğer ülkelerin sermaye kontrolleri gibi daha sert ve beyhude tedbirlere başvuracaklarını ancak en sonunda herkesin varlık alımlarındaki azaltıma alışacağını ifade etti. "Alışmak zorunda; çünkü Fed diğer ülkelerdeki problemler ekonomiye zarar verene kadar politika değiştirmeyeceğini söylüyor" diyen Şen, bu durumda, ya politikayı değiştirecek kadar bir bozulma olmasını ya da politika aynı kaldığı sürece gelişmekte olan ülkelerin ayak uydurması gerektiğini kaydetti.

Reklam Goruntulenme Bolumu


"Gelişmekte olan ülkeler şu anda kendine derdine yansınlar"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan da, Yellen'ın konuşmasında gelişmekte olan piyasaları umutlandıracak bir yorumun olmadığını ve veriler toparlanırsa baskının gelişmekte olan ülkeler için daha da artacağını söyledi. Konuşmadaki en kritik bölümün "işsizlikte yüzde 6,5 kırıldığında faiz artırılmayacak, ama artırılması gerekir mi tartışılacak" ifadesinin olduğunu belirten Manukyan, "Elbette kısa vadede gerekmeyecektir; ama bence bu orta vadede stres yaratacak bir açıklama" diye konuştu.

Manukyan, global gelişmelerin Fed açısından önemli olmadığını, ancak takip edildiğini vurgulayarak; enflasyonda son düşüşün geçici olabileceğini, yani gelecek aylarda hafif bir yukarı hareket görülebileceğini dile getirdi. Bundan sonra da sözle yönlendirmenin önemli bir enstrüman olarak kullanılmaya devam edeceğini aktaran Manukyan, piyasa beklentilerini şöyle açıkladı:

"Fiyatlamalar açısından avro’da hafif bir düzeltme beklemeyi sürdürüyorum, 1.3620 kırılmadığı sürece yön yukarı olacak. Altında gümüş 1.270'e denk gelen seviyeyi aşmış olmadığından tedirgin iyimserim. 1.270'in altına gelmez ise 1.294-1.305 hedefleniyor. Hisselerin durumu bence henüz netleşmiş değil".

Manukyan, Fed’in gelişmekte olan piyasalara bakış açısının, "bizim burada müdahale edeceğimiz bir konu yok, ilk dalgalanmaları biz çıkardık ama ondan sonra piyasaya devam edeceğimizi söyledik. Gelişmekte olan ülkeler şu anda kendine derdine yansınlar" noktasında olduğunu söyledi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının en son Ocak ayının sonlarında yapıldığı için bu konuşmalardan yeni bir şey çıkmamasının çok doğal olduğunu aktaran Manukyan, "O zamandan bu zaman değiştirecek bir şey karşımıza çıkmadı. Zaten Yellen'da başkan yardımcıydı, fikrini değiştirmesi için bir gerekçe yoktu" şeklinde konuştu.

Manukyan, Mart ayında gerçekleşecek yeni FOMC toplantısında değişiklik olması için öncelikle şubat ayındaki işsizlik verisinin görülmesi gerektiğini vurgulayarak, o zamana kadar gelecek verilerin ekonominin zayıflamaya devam ettiğini göstermesi durumunda Yellen'ın dilinde bir değişiklik olabileceği ancak işsizlik başta olmak üzere toparlanma gelirse azaltımın 10 milyar dolarla süreceği öngörüsünde bulundu.