Elazığ'da İlk Konutlar Bitme Aşamasına Geldi



24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik depremde Elazığ'da 37, Malatya'da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, iki şehirde 20 binden fazla konut ise ağır hasar gördü. Deprem sonrası Elazığ'da 19 bin 300 konutun inşa edilmesi için çalışma başlatıldı. İlk olarak Merkeze bağlı Sürsürü Mahallesi'nde 14 kişinin hayatını kaybettiği Dilek Apartmanı'nın bulunduğu bölgede başlanan konutlarda 300 kişilik ekip, 24 saat çalışma yapıyor. Harput mimarisinin örnek alındığı bölgede 180 konutun yüzde 70'i tamamlandı. 15 Ağustos'tan itibaren hak sahiplerine evlerin teslim edilmesinin planlandığı öğrenilirken, birçok mahallede de şantiye çalışmaları aralıksız sürüyor.

İHA’da yer alan habere göre; çalışmaların son sürat devam ettiğini belirten Proje Müdürü Mimar Haydar Erol, “24 saat esasına göre çalışıyoruz. Normalde bizim burayı teslim etme süremiz 10 Eylül ama verdiğimiz söz 15 Ağustos. 15 Ağustos'ta idareye biz konutları teslim edeceğiz, bunun içinde çalışmalarımız 24 saat esaslı devam ediyor. Normalde böyle bir şantiye 150 kişi ile devam eder ama biz 300 kişi ile devam ediyoruz. Elazığ'da önceden kule vinç yoktu şimdi her tarafta kule vinç görebilirsiniz. Elazığ ili komple yenileniyor diyebiliriz. Buradaki bütün şantiyeler ile iletişim halindeyiz. Güzel bir dayanışma örneği gösteriliyor aslında kimin ne ihtiyacı veya sorunu varsa birbiri ile paylaşıyor. Burada ilk şantiye biz olduğumuz için bütün arkadaşlara ön ayak olduk diyebiliriz.” dedi.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

“Bütün imalatlar deprem yönetmenliğinin de üstünde yapılıyor"
Diğer şantiyelerin de iyi ilerlediğini dile getiren Erol, “Umarım onlar da şantiyelerini zamanında teslim edeceklerdir. Aslında şuandaki yönetmenliğin biraz daha üzerinde emniyetle binalar yapılıyor. İnanılmaz bir demir donatı yoğunluğu var. Bu bizi çok zorluyor ama güven için bunlar şart. 70 santimetre kalınlığında radyan temelimiz var. Bunun altında da 11 buçuk metre uzunluğunda kazık sistemlerimiz var. Bunları bizim şantiyeler için söylüyorum ama diğer şantiyelerin de bundan aşağı kalır yanı olmadığını biliyorum. Bu yapı tünel sistemi ile yapılan binalar depreme karşı oldukça emniyetli. Burada 9 adet blok yapılıyor. Toplamda 180 adet dairemiz mevcut. Altı tamamı ile otopark ve sığınak şeklinde inşa ediliyor. Aynı zamanda mimari yapıyı da koruyoruz. Harput mimarisinden esinlenmiş mimarlarımız biz de onu yaşatmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.