Electrolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışmasında Güncel Bir Konu: Çevre Dostu Ev Aletleri

Dünya beyaz eşya devi Electrolux tarafından 5.si düzenlenen Electrolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışması’nın bu yılki konusu 2020 yılına yönelik çevre dostu ve dayanıklı ev aletleri.

Geçen sene Türk öğrenci Metin Kaplan’ın “Nevale’’ adlı ürünü ile birinci olduğu yarışmada, yaratıcı fikirler ve tasarımlarını sunan finalistler, jüri tarafından değerlendirildi ve finale kalan tasarımlar belirlendi.

Kaptan Cousteau’nun Kızı Celine Cousteau Design Lab Jürisinde

Electrolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışması’nın jüri üyeleri ise dünyaca ünlü tasarımcılardan oluşuyor. Ünlü Fransız konsept ve iç dizayn tasarımcısı Matali Crasset, İngiliz gazeteci ve teknoloji alanında bir çok televizyon programı sunan Jason Bradbury, ‘’Oceans Futures Society’’ topluluğunun önemli ismi ve aynı zamanda Türk izleyicileri tarafından çok iyi tanınan dünyaca ünlü okyanus araştırmacısı ve belgeselci Kaptan Cousteau’nun kızı Celine Cousteau ve son olarak Electrolux Global Dizayn Üst Düzey Başkan Yardımcısı ve İsveç Endüstriyel Dizayn Vakfı üyesi Henrik Otto yarışmanın jürisini oluşturuyor.

Kasım ayı sonunda Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak olan finalde birinci olan yarışmacı 5 bin Euro ve Electrolux Global Design Center’da 6 aylık staj yapma fırsatı elde edecek. İkinci olan yarışmacı 3 bin Euro, üçüncü yarışmacı ise 2 bin Euro para ödülü kazanacak.


Electrolux Design Lab 2007 Tasarım Yarışması finalinde yarışacak tasarımlar:

Return pot (plastik dönüştürücü )- Juan Ying Hao / ABD: Plastik maddeleri bitkiler için gübreye dönüştüren bir makinedir.

Fog shower (sis duşu) - Joao Diego Schimansky / Brezilya: Su tasarrufu sağlayan bu tasarım, duşun içinde kişinin hareketlerine bağlı olarak farklı açılardan su buharını yönlendirir.



Pebble

























Pebble (Güneş enerjili fırın) - Laura Pandelle / Fransa: Güneş pilleri sayesinde oluşan fotovoltaik enerjiyle çalışan bu fırın enerji tasarrufu sağlamaktadır. Kısa zamanlı kullanımlarda harcanan enerjiyi en aza indiren bu fırın, hızlı ve kolay kullanımlar için idealdir.





E-wash
E-Wash (Doğal deterjanlı çamaşır makinesi) - Levente Sabo / Macaristan: Normal deterjanın oluşum ve kullanım aşamasında oluşturduğu kirlilikten yola çıkan Levente Sabo, doğal deterjanla yıkama yapan (soapnut) çamaşır makinesini yaratmıştır. Normal bir çamaşır makinesinden daha ufak boyutlara sahip olan E-wash, kapasite olarak oldukça geniştir.


Pure Washer (İkili mutfak lavabosu ve deterjansız kompakt bulaşık makinesi) - Tatjana Voronova Almanya: İki haznesi de birbirinin kopyasıdır. Yıkamak için lavabonun dolmasını beklemeye gerek yoktur. Kirli tabaklar konduğu anda birkaç dakikada yıkama işlemi tamamlanır. Pure washer, enerji ve su tasarrufu yaptığı gibi yaşam alanlarında kirli bulaşıkların kapladığı yeri azaltır.

Nature wind (Güneş enerjisi ile çalışan hava temizleyici) - Baen Won-Ho / Güney Kore: Kapalı alanlardaki havanın tazelenmesi için yaratılmış olan bu hava temizleyicisi enerjisini güneşten alarak enerji tasarrufu sağlamaktadır. Havayı sıhhi hale getirmek için ise bir filtreler serisi kullanılmaktadır.

Circompo (Mikrorganik çöp öğütücü) - Tengamnuay Tayland: İdeal hava, nem ve ısı altında tutulan mikroorganizmaları kullanarak, özellikle yemek gibi organik atıkları çürüten bir çöp kutusu / haznesidir.

Go fresh (Kovan şeklinde bölümlenmiş enerji tasarruflu buzdolabı) - He Cheng Fei Çin Halk Cumhuriyeti: Her bölümde ayrı derecede hava bulunan bu buzdolabı farklı özellikteki ürünleri bozulmadan saklamaya yarar. Bu şekilde enerji tasarrufu da sağlamış olur. Hücrelerdeki gıdanın tipi resmi taranarak belirlenmektedir ve gerekli sıcaklık otomatik olarak ayarlanmaktadır. Hücrelerin her biri diğerlerinden ayrıdır ve yerinden çıkartılabilir.