Elektriğe 3 Milyar Dolar Yatırım Hedefledi ‘Dengeli Fiyat’ İstedi



Akkök Grubu bünyesindeki Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. CEO’su ve Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, önümüzdeki 5 yılda Türkiye elektriğinin yüzde 7-8’ini üretir hale gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Danışman, bu hedefe ulaşmak için yürüyenlerle birlikte toplam 3 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini bildirdi. Danışman, elektrik fiyatının temel girdisi doğalgaz fiyatındaki değişimin, zamanında elektrik fiyatlarına yanısıtılması gerektiğini belirterek, “Aslında otomatik fiyatlandırma sistemi bu piyasanın önünü açtı. Ancak, siz değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir, yapmadığınız zammı daha sonra farklı şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Fiyatlara yansıtamadığınız zaman bunun getirdiği bir sıkıntıyla mutlaka karşılaşıyorsunuz” dedi.

CEZ’le bir yıl doldu

Kamu ağırlıklı Çek Cumhuriyeti kökenli enerji devi şirketi CEZ ile gerçekleştirdikleri stratejik ortaklığın birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Danışman, 1989’da Türkiye’nin ilk elektrik üretim şirketi olarak kurulan Akenerji’nin özel sektör arasında belli bir dönemde 550 MV’lık kurulu güce ulaştığını anlattı. Toplantıya Akenerji Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip ile Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök ile Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu da katıldı.

Yansıması gecikiyor

Danışman, elektrik fiyatlarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi: “Elektrik üretiminde esas olan gerçek maliyetlerin yansıtılabilmesi. Doğalgaz fiyatlarının yansıtılmamış olması uzun yıllar, fiyatlarda bir baskı yarattı ve yeni yatırım yapılmadığı gibi arz talep dengesi de bundan olumsuz etkilendi. Türkiye’deki elektrik fiyatında doğalgaz önemli rol oynuyor. Doğalgaz fiyatları yurtdışında yapılan kontratlardan ötürü altı aylık periyotlarla belirleniyor ve bunun yansıması da gecikmeli olarak elektrik fiyatlarına geliyor.”

Gece üretim yavaşlıyor

Mevcut fiyatlamayla tesislerini çalıştırabildiklerini kaydeden Danışman, gece uygulanan düşük tarifenin ise kendileri için avantajlı olmadığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Tesislerimizi çalıştırmaya yetecek bir fiyat mevcut. Ancak talebin düştüğü saatlerde, gece kapatmak zorunda kalıyoruz çünkü rekabet edemiyoruz. Bizden daha ucuza üreten tesisler daha avantajlı durumda oluyor. Talebin düştüğü saatlerde kapatmak zorunda kalıyoruz, rekabet edemiyoruz. Fiyat o zaman çok düşüyor, bizden daha ucuza üreten tesisler devreye giriyor. Bunlar büyük bir çoğunluğu devlet tesisleri oluyor.”

Yüzde 80’i devlete

Halen ürettikleri elektriğin yüzde 80’ini devlete sattıklarını vurgulayan Ahmet Ümit Danışman, CEZ’le ortaklıkla enerji sektörüne ağırlık vereceklerine dikkat çekerek, şunları aktardı: “CEZ’le ortaklığımız SEDAŞ dağıtım ihalesiyle başladı ama bundan sonra yatırımlarla büyüyecek. Hedefimiz 3 bin megawatla Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 7-8’ine ulaşmak. Bunun için yatırımlarımız sürecek. 5 yılda 3 milyar dolarlık yatırım yapacağız.”

Ödemeler iki ay sonra geliyor

Akenerji CEO’su Ahmet Ümit Danışman, bir soru üzerine, devlete sattıkları elektriğin bedelini iki ay gecikmeli olarak aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Aslında en iyisi elektrik fiyatının saatlik belirlenmesi. Ödemelerin gecikmeden gerçekleşmesi. Geçen yıl kasımdan beri sattığımız elektriğin parasının ödenmesinde iki aylık gecikmeler başladı ve böyle devam ediyor.”

CEZ: Türkiye büyüme stratejimizin parçası

Akenerji’de Çek kökenli CEZ’i temsil eden Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip, “Türkiye, bizim büyüme stratejimiz içinde önemli yer alıyor. Türkiye’nin genç nüfusu, büyüme potansiyeli, enerjiye olan ihtiyacı ortaya koyuyor” dedi.

Nükleerde ihaleden sonra kural değişiyor

Akenerji CEO’su Ahmet Ümit Danışman, bir soru üzerine nükyeer enerjinin şu aşamada çok fazla gündemde olmadığını savunurken, Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, “İşin içinde kamunun olması gerekiyor. Ancak, bizde ihale yapıldıktan sonra kural değişiklikleri gündeme geldi” dedi. Danışman da, dünyada Türkiye’deki boyutlarda tek seferde yapılmış bir nükleer santral olmadığını savundu.

Büyük termik santrallar satılırsa ilgileniriz

Karakaya, Keban gibi büyük hidroelektrik santrallarının kamunun elinde kalması gerektiğini, nükleer santralın içinde de devletin bulunmasının daha doğru olacağını ifade eden Ahmet Ümit Danışman , “Devlet büyük termik santralları satışa çıkardığında ilgilenmeyi düşünürüz” dedi.