Elektrik Santralleri Bir Bir Kapanıyor



Enerji fiyatları ve kurdaki artışla birlikte maliyetleri artan doğalgaz çevrim santralleri zor günler yaşıyor. Alarko Holding’e ait Altek Alarko’nun Kırklareli’ndeki doğalgaz kombine çevrim santralinde “ekonomik sebeplerden dolayı” bir yıl üretime ara vermesinin ardından Aksa Enerji de Manisa’daki Doğalgaz Çevrim Santrali’nin lisansının iptal edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu. Şirket, rekabetçi fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanı kalmayan 115 MW kurulu güce sahip santral yerine yurtdışında yüksek kârla iş yapmayı planlıyor.

Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin haberine göre; Zorlu Enerji de, Trakya Gaz Dağıtım ve Gazdaş Gaziantep Doğalgaz Dağıtım’ın paylarının bir kısmının veya tamamının satış imkanlarını araştırmak ve bu amaçla gerektiğinde potansiyel alıcılar ile görüşmeler yapmak üzere bir bankayı yetkilendirdiği duyurmuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kullanım azaldı
2 bin MW’ın üzerinde kurulu kapasitesi ile sektörün en büyük serbest elektrik üreticilerinden biri olan Aksa Enerji, Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin kurulu gücünü 1150’den 900 MW’a düşürmek için EPDK’ye şavurmuştu. 30 Eylül 2017 dönemindeki ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 51 olan Aksa Enerji, bu yıl aynı dönemde söz konusu oran yüzde 44’e düşürmüştü. Geçen yıl yüzde 28 kapasite ile çalışan Manisa’daki santralin kapasite kullanım oranı da bu yıl yüzde 10’a düşürülmüştü.

Son yıllarda yatırımlarını Afrika kıtasına yönlendiren Aksa Enerji’nin Mali, Madagaskar ve Gana’da enerji santralleri bulunuyor. Şirketin bu ülkelerde dolarla alım garantileri bulunduğu için kâr marjları daha yüksek.