Elektrik Tüketiminde Yüzde 10 Daralma



Elektrik tüketimi 1 yıl içerisinde kriz ortamı nedeniyle yüzde 10 daraldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, geçen yılın aynı dönemine göre elektrik tüketiminin yüzde 5 düştüğünü belirterek "Yüzde 5 oranında da geçen yıla göre artış olması gerekiyordu ama gerçekleşmedi. Bunu da hesaba katarsak yüzde 10 tüketimde daralma var" diye konuştu. Gelecek dönemdeki elektrik ihtiyacının karşılanması için yeni yatırımların ise devam etmesi gerekiyor.
 
Gerileme ekimde başladı

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ekime ait son üretim istatistiklerine göre geçen yılla kıyaslandığında elektrik üretiminde gerileme mevcut. Buna göre 2007'nin ekim ayında toplam 15.1 milyar kWh elektrik üretilirken 2008'in aynı döneminde üretilen elektrik miktarı yüzde 1,5 gerileyerek 14.9 milyar kWh oldu. Önceki aylarda ise az da olsa 2007'ye göre üretim artışı gerçekleşti. Böylece üretimdeki daralma, finansal krizin Türkiye'de hissedilmeye başlandığı ekim ile de paralellik gösterdi. Elektrik tüketimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı. Her ne kadar elektrikte arz açığı oluşmasa da üretim ve tüketimin şu anda başa baş gittiği ifade edildi. Bu yılın ilk 10 ayında üretim 167.1 milyar kWh olurken tüketim ise 166.9 milyar kWh olarak gerçekleşti.
 
Maliyetlerde düşüş yok

Elektrik üretim maliyetleri ise talep daralmasına rağmen düşmüyor. Bunun en büyük nedeni elektrik üretiminin en fazla doğalgazdan yapılmasından kaynaklanıyor. Doğalgazdan elektrik üretiminin maliyeti ise döviz kuruna endeksli olarak artarken krizin gelecek yıl da devam edecek olması nedeniyle bu durum yine maliyetlere olumsuz olarak yansıyacak. Hükümet, elektrik fiyatlarındaki artan maliyetleri ise ocaktan itibaren yüzde 1,18 zamla sadece konutlara yansıtma kararı alırken sanayici kesime ise yüzde 0,46 indirim yaptı. Bu tablonun Nisan 2009'da değişebileceği ve zammın artabileceği ifade edildi. Bu nedenle elektrik tüketimindeki durgunluğun gelecek sene daha fazla artabileceği kaydedildi.