Elli Yıldır Köylerini Boşaltacakları Günü Bekliyorlar



Fotoğraf: Mehmet KUMCAĞIZ / AA

Yapımı tamamlandığında Boyabat baraj gölünün suları içinde kalacak olan Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı sadece yaşlıların kaldığı 72 haneli Susuz köyünde 50 yıldır yeni ev ve başka yatırım yapılamadığı bildirildi.

İlk olarak 1958 yılında gündeme gelen Boyabat Barajı aradan geçen 52 yıla rağmen tamamlanamazken, baraj tamamlandığında arazileri göl suları altında kalacak çevre sakinleri de köylerini terk edecekleri günü bekliyor.

Boyabat Barajı nedeniyle su altında kalacak Susuz köyünde yaşayanların önemli bölümü tahliye için gün sayarken, köyün sakinleri baraj nedeniyle ne yapacaklarını bilemenin endişesini taşıyorlar.

Köyde ''nasıl olsa baraj suları altında kalacak'' düşüncesi ile yıllardır yeni yapı inşa edilmediğini, gençlerin de gelecek endişesi nedeniyle göç ettiğini ifade eden köy sakinlerinden Murat Demirbilek (62), köyde çoğunlukla yaşlıların oturduğunu söyledi..

Baraj yapılacak diye ''yarım asırdır'' beklediklerini ve köye yatırım yapamadıklarını belirten Demirbilek, ''Boyabat Barajının yapımı gündeme geldiğinden bu yana ne olacak diye bekliyoruz. Köyün tahliye edilmesini istiyorlar. Ama ne zaman gideceğimiz belli değil. Sonumuzun ne olacağını dahi bilmiyoruz. Biran önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Köy halkının baraj nedeniyle 50 yıldır mağdur olduğunu bu nedenle de maddi ve manevi çöküntü yaşadığını anlatan köy sakinlerinden Hüseyin Dağ (60) ise, 800 yıllık tarihi geçmişi bulunan köylerinde yıkık bir evde yaşadığını ancak köyü terk edecekleri beklentisiyle yeni ev yapmadığını ifade etti.

Köylerinin geleceği hakkında kararın biran önce verilmesini isteyen Dağ, şunları söyledi:

''Köyümüz, Vezirköprü ilçesinin en eski köylerinden biri. Burada dedelerimizin babalarımızın, akrabalarımızın mezarı var. Yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazi su altında olacak. Bize biran önce yer göstersinler. Yarım asırdan beri taşınacağız diye bekliyoruz. Çocuklarımız köyü terk etti. Sadece yaşlılar kaldık. Taşınacaksak taşınalım biran önce bir köyümüz olsun''

Köy muhtarı Osman Çalışır da Susuz köyünün 7 mahalleden oluştuğunu, baraj suları nedeniyle 72 hanenin taşınmasının gündeme geldiğini söyledi.

Köyün taşınacağı bir yerin henüz belirlenemediğini ifade eden muhtar, kendilerine gelecek yıla kadar süre verildiğini anlattı.

Arazi bedelleri konusunda ise sulu tarıma uygun olanlar için dönümüne 6 bin 400, buğday ekilebilecek alanlar için de 2 bin 400 TL önerildiğini belirten muhtar Çalışır, bu rakamları az bulduklarını söyledi.

Kaymakam Erol Karaömeroğlu ise yer tespiti çalışmalarının devam ettiğini, bir kamu arazisinin tahsisi ya da yakın bir yörede toplu iskanın düşünüldüğünü bildirdi.

50 Yıldır Bitirilemeyen Boyabat Barajı  

Proje çalışmalarına 1953 yılında başlanan Boyabat Barajı'nın temeline ilk harç 1958'de atıldı. Daha sonra yapımı duran Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesi, Doğuş İnşaat'ın ihaleyi alması ile 2002 yılında yeniden hayata geçirilmeye başlandı.

Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak olan Boyabat Barajı ve HES projesinin, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapılarak 48 içinde tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'nin özel sektör olarak yapacağı en büyük baraj ve HES projesi olduğu belirtilen Boyabat Barajı ve HES, 510 MW kurulu güç ve 1,5 milyar kwh üretim kapasitesine sahip olacak. (AA)