Emekçilerin Kara Yılı



Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türkiye’deki birçok işçi ve memur konfederasyonunun da üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) “2016 İnsan Hakları ve Sendikal Haklar Raporu” işçi haklarının dünyanın her yerinde zayıfladığını ortaya koydu. Rapora göre “ifade ve toplanma özgürlüğüne” yönelik kısıtlamalar yüzde 22 arttı. Raporda Türkiye’nin de çalışanlar için en kötü 10 ülke sıralamasında yer aldığına dikkat çekildi.

ITUC’un “2016 İnsan Hakları ve Sendikal Haklar Raporu” DİSK tarafından Türkçe’ye çevrildi. Raporda, Türkiye’ye dönük tesbitler şöyle:

En kötü 10’da

* Kamboçya, Hindistan, İran ve Türkiye 2016’da ilk kez çalışanlar için en kötü on ülke sıralamasında yer aldı.

* Terör tehdidi ve güvenlik gibi gerekçeler, Türkiye ve Belçika gibi ülkelerde, temel hakları sınırlandırmanın meşrulaştırılması için kullanıldı.

* Türkiye’de 2016’da çalışanlara yönelik saldırılar arttı. En az bin 390 KESK üyesi hakkında soruşturma açıldı. 284’ü sürgün edildi. 403 kişi emekli olmaya zorlandı. 102 kişi gözaltına alındı veya tutuklandı. 97 kişi Cumhurbaşkanı’na hakaretle suçlandı.

* Ankara’da, 10 Ekim 2015’te sendikalar ve meslek örgütleri tarafından düzenlenen “Emek, Barış ve Demokrasi” mitingini hedef alan terör saldırısında 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

* İş Yasası ve özel istihdam büroları hakkındaki değişiklikler istişare edilmeden Meclis’e getirildi..