Eminönü için Durdurma Kararı



Danıştay 6. Dairesi, “Tarihi Yarımada-Eminönü İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın Süleymaniye, Sultanahmet, Barbaros Evleri Turizm Merkezleri kapsamında kalan ve 6 ayrı madde olarak belirtilen kullanım kararları ile 30 ayrı madde olarak sayılan plan uygulama hükümlerinin” yürütmesini durdurdu.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nce, söz konusu plan uygulama hükümlerinin, “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı” olduğu belirtilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açılmıştı.

Davayı görüşen Danıştay 6. Dairesi, “Tarihi Yarımada-Eminönü İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın Süleymaniye, Sultanahmet, Barbaros Evleri turizm merkezleri kapsamında kalan ve 6 ayrı madde olarak belirtilen kullanım kararları ile 30 ayrı madde olarak sayılan plan uygulama hükümlerinin” yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, 2634 sayılı yasanın 7. maddesi hükmü uyarınca “Bakanlığın, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezleri’nde plan yapmaya, yaptırmaya, resen onaylamaya yetkili olduğu”, ancak “Turizm merkezi olmayan veya turizm merkezi olmaktan çıkarılan bir alanda artık bakanlığın onay yetkisinin bulunmadığı” kaydedildi.