Eminönü’nün “4” Yürüyüş Güzergahı

Türkiye’de ilk kez oluşturulan yürüyüş güzergahları, yazar Murat Belge ve oğlu Can Belge tarafından hazırlandı. Eminönü yürüyüş güzergahları belirlenirken ilçenin en önemli anıt yapıları ve en popüler noktaları göz önünde bulunduruldu.

Dört yürüyüş güzergahının gösterildiği Tarihi Yarımada haritasında, ‘Divanyolu’, ‘Sultanahmet’, ‘Çemberlitaş-Kapalıçarşı’ ve ‘Milion-Hidayet Camii’ parkurları, “kırmızı, turuncu, yeşil ve mavi” renklerle gösterildi.

Eminönü Belediyesi’nin ilçedeki sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak bir yılda hazırlattığı Yarımada haritasını alan bir kişi, yürüyüş güzergahını kırmızı renkteki sokak ve cadde tabelalarından takip ederek gezebilecek.

İLK GEZİ TURUNCU PARKURDA
Yürüyüş güzergahlarının açılış ve ilk gezisi, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ve Eminönü Sivil Toplum Girişimi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Başkan Er, Çemberlitaş-Kapalıçarşı parkuru üzerinde yapılan ilk gezi sırasında, konuyla ilgili hazırlanan ve içinde harita ile notların bulunduğu “İstanbul Tarihi Yarımada Eminönü Yürüyüş Güzergahları” adlı broşürü dağıttı.

HER PARKUR 1.5-2 SAAT SÜRÜYOR
Eminönü Yürüyüş Güzergahları, ilçenin en önemli anıt yapıları ve en popüler noktaları göz önünde bulundurularak hazırlandı.
Güzergahların yer aldığı broşürde, haritanın yanı sıra parkurlardaki tarihi ve turistik yerler hakkında da bilgiler veriliyor. Her parkurun 1,5-3 saat arasında sürmesine dikkat edilen yürüyüş güzergahlarının belirlenmesinde, ulaşım imkanları da göz önünde tutuldu. Parkurların başlangıç ve bitiş noktalarına haritaların ve güzergahın yer aldığı büyük panolar yerleştirildi, ayrıca yarımadanın kentsel tasarımına uygun çöp kutuları yerleştirildi.

ER: İSTANBULLULARI DAVET EDİYORUM
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, projenin Türkiye’ye örnek olacağını belirterek, yürüyüş güzergahlarının aynı zamanda bir kültür çalışması olduğuna işaret etti.
Er, “Ülkemizin en önemli anıt yapılarının bulunduğu Eminönü, İstanbullular tarafından hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Kültürümüzü ve tarihimizi tanımanın ve tanıtmanın çok doğru bir çerçevesini çizdiğimiz yürüyüş güzergahlarıyla tüm İstanbullular’ı Tarihi Yarımada’yı gezmeye davet ediyorum. Tarihi Yarımada’yı görmeden bilmek, bilmeden sevmek, sevmeden korumak kolay değil” dedi.

3 BİN YILLIK TARİH
Nevzat Er, Eminönü’nün sadece Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii Müzesi ve Topkapı Sarayı’ndan ibaret olmadığına dikkat çekerek, “Her sokağı ve caddesiyle 3 bin yıllık bir tarih ve bu tarihin günümüze kadar gelen yansıması. Murat Belge gibi usta bir şehir tarihçisiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile İstanbul tutkunlarına bu şehri nasıl gezmeleri gerektiğini de anlatmış oluyoruz” diye konuştu.