Emir Şeyh Al Thani: Katar'dan Türkiye'ye Boru Hattı İstiyoruz



Türkiye ile Katar, enerji konusunda büyük bir işbirliğine imza atacak. Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani, çalışma ziyareti için dün Türkiye'ye geldi. Atatürk Havalimanı'nda konuğunu karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve El Thani, Çırağan'da 1.5 saat süren heyetler arası görüşmelerin ardından genişletilmiş ikili görüşmede bulundu.

Ekip oluşturulacak

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Thani, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Katar'dan Türkiye'ye uzanacak bir boru hattının gerçekleşmesini umuyoruz. Bu meseleyi enerji konuları içinde ele aldık. Zaten bu hususla ilgili ortak çalışma ekibi oluşturulacak ve kısa süre içinde sonuçları ortaya koyacak'' dedi.

LNG görüşüldü

Cumhurbaşkanı Gül de, enerji konusunda yapılabilecek işbirliği konularının da geniş bir şekilde görüşüldüğünü belirterek, "Yapılabilecek gaz boru hatları, aynı şekilde depolama tesisleri, rafinerileri, bütün bunları geniş şekilde ele aldık. Türkiye'nin LNG ihtiyacının karşılanması konularında da görüşmelerde bulunduk'' dedi. İki ülkenin enerji bakanlarının başkanlığında bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildiğini aktaran Gül, "Bu grubun somut neticeler elde edilecek şekilde yaptığımız görüşmeler istikametinde sonuca ulaşmak için azami çalışmayı yapıp, en kısa süre içinde netice ile karşımıza gelmelerine karar verdik'' dedi.

Protokoller imzalandı

Toplantı öncesinde Gül ve Al Thani huzurunda iki ülke arasındaki işbirliği protokolleri imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Katar Çalışma Bakanı Sultan Bin Hassan Al-Dhabit Al-Dousari, "İşgücü İstihdamının Tanzimine Dair Anlaşmaya Ek Protokolü"ne imza attı. İki ülke arasında ayrıca "TRT ile Katar Medya Kurumu Arasında Radyo, Televizyon ve Haber Alanlarında İşbirliği Öngören Mutabakat Zaptı", "Diplomatik Hizmet Verilmesi İçin Pasaport Hamilleri İçin Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" da imzalandı.

Katar'da yapılan müteahhitlik işlerinin toplamı 8 milyar $'ı aştı

Gül, iki ülke arasında ticaret hacminin 1.5 milyar dolara yaklaştığını, yatırımların da geliştiğini bildirdi. Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarının 1 milyar dolara ulaştığını, Türk müteahhitlerinin bu ülkede yaptığı işlerin toplamının da 8 milyar doları aştığını bildiren Gül, gösterilen güven için teşekkür etti.

'Ceyhan'da arazi alın'

Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar Emiri'ne LNG tesisi için 'Ceyhan'dan arazi alın' teklifi yaptı. Emir de bu öneriye sıcak baktıklarını ifade etti. 25.7 trilyon m3 ispatlanmış gaz rezervine sahip Katar bu bakımdan dünya üçüncüsü.

Yıldız: Boru hattı projesi olgun bir fikir

Enerji Bakanı Taner Yıldız Katar Emiri'nin önerdiği boru hattı için şunları dedi: "Buna çok olgun bir çalışma diyemeyiz ama çok olgun bir fikir diyebiliriz. Tabii ki fizibilite çalışması yapmak lazım. Prag'da Güney Koridoru ile ilgili yapılan pakette Katar da bulunuyordu. Bu konuda bir yorum yapmak erken. Ama Katar'dan LNG alımlarıyla alakalı bir iyi niyet anlaşması yapmak konusunda iki taraf irade beyan etti. Daha önce sıkıştığımızda LNG alıyorduk. Bunu 15 - 20 yıllık daha uzun kontratlarla yapalım istiyoruz."