Emlak Patladı, İnşaat Makinesi İçin En Cazip Pazar Türkiye Oldu



İnşaat makineleri pazarı, gayrimenkul sektörüne paralel olarak son dönemde hızlı bir gelişme gösterdi ve kiralama alanında da gelir kaynağı yaratmaya başladı. Dünyanın dördüncü büyük iş makineleri üreticisi olan İngiliz JCB de Türkiye’nin en cazip pazarlarından biri olduğunu açıkladı. Pazarın son beş yılda 5 kat büyüdüğü Türkiye, JCB’nin dünyadaki en büyük kazıcı - yükleyici distribütörü oldu.

JCB, kazıcı-yükleyici alanındaki son ürünü Midi CX’i bu yıl Avrupa pazarı ile aynı zamanda Türkiye’de de satışa sunmak için kolları sıvadı. Kazıcı- yükleyici özellik taşıyan, bunun yanısıra gerekli ataçman takılmasına olanak sağlayarak üç makinenin işini tek başına yapabilen bu ürün, inşaatın yanı sıra gaz, telekom, su gibi ağır sektörler için geliştirildi.

Ürünün öncelikle Amerika piyasasına sunulacağını ve 50-100 adet arasında satılacağını söyleyen JCB Güney Avrupa Bölge Müdürü Azeddine Bounasser, “Sırada en cazip pazarlarımızdan biri olan Türkiye var” dedi. 32 yıldan bu yana Türkiye’ye iş makinası satan JCB’nin Türkiye Distribütörü SİF İş Makinaları Pazarlama’nın, iş hacminde sağladığı yüzde 125’lik artışla markanın “best dealer” ödülünü kazandığını vurgulayan Bounasser, “Türkiye, tek bir temsilci üzerinden en çok kazıcı-yükleyici sattığımız pazar oldu” dedi.

Yüzde 20 pay hedefliyor
Geçen yıl 1.400 iş makinası satışıyla yüzde 17’lik pay sağlayan JCB, bu yıl 2.000 adetlik satış hacmiyle yüzde 20’lik pazar payı hedefliyor. Dünyada 45 bin adet makine sattıklarını söyleyen Azeddine Bounasser, hedeflerinin satış gelirlerini 2010 itibarıyla ikiye katlayarak 4.5 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. 257 çeşit makine üreten JCB, ürünlerinin yüzde 75’ini 150 ülkeye ihraç ediyor.

Dünyanın en hızlı dizel motoru ile çalışıyor
4 kıtada 17 fabrikaya sahip olan JCB, Midi CX adındaki ürününü Manchester’da 18 ülkeden 130 gazetecinin katıldığı bir lansmanla tanıttı. 4 ton ağırlığındaki ürün, 450 beygir gücü motora sahip bulunuyor. Ürün aynı zamanda JCB’nin ürettiği ve geçen yıl dünyanın en hızlı dizel motoru seçilen Dieselmax’ı taşıyor. Dieselmax, 10 saniyede 1 mil yani 1.6 kilometre yapabiliyor.