Emlak Sektörü 'Tutsat' Mağduru

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Emlakçılar Odası Başkanı Burhan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak sektöründe geçen yılın ikinci yarısından itibaren yoğunlaşan durgunluğun devam ettiğini, Tutsat'a bağladıkları umutlarının ise henüz gerçeğe dönüşemediğini söyledi.

Coşkun, Tutsat Yasası'nın çıkmasına rağmen, bu konuyla ilgili belirsizliklerin sürdüğünü, bankaların bu sisteme henüz yeterince hazır olmadıklarının gözlendiğini, faizlerin de istenen seviyeye gelmediğini ifade ederek, ''Bugün en düşük faiz oranı yüzde 1.54 civarında. Bu faiz oranlarıyla çok zenginin dışında hiç kimse mülk sahibi olamaz'' dedi.

Sistemle ilgili sorunların çözümlenmemesi nedeniyle gayrimenkul almak ya da satmak isteyenlerin bu düşüncelerini askıya aldıklarını vurgulayan Coşkun, şunları söyledi: ''Alıcı ve satıcıların beklemeye girmesi emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Meslektaşlarımız, Tutsat Yasası ile ilgili belirsizliklerin bir an önce çözülmesini, faizlerin aşağıya çekilmesini istiyor. Bizim de umutlarımız bitmiş değil. Bugünkü olumsuz tabloya rağmen tüm umutlarımızı tutsat sistemine bağladık. Faizlerin 0,80'lere kadar düşeceğini, inşaat sektörünün de emlak piyasasının da yeniden dirilişe geçeceğini tahmin ediyoruz.''

Kiracının Yüzü Gülüyor
Coşkun, emlak sektöründeki bir başka dikkat çekici noktanın ise kira fiyatlarında kiracı lehine yaşanan gelişmeler olduğunu belirterek, ''Durgunluk nedeniyle konut ve işyeri fiyatları geçen yılların seviyesine geldi. Daha önce ev ve işyeri sahipleri, yıllık yüzde 30'a varan artışlar yaparken, bu yıl enflasyon düzeyinde kaldı'' dedi.

Şu sıralar parasını gayrimenkule bağlayanın kazançlı çıkacağını ifade eden Coşkun, yaklaşan seçim nedeniyle TOKİ'nin inşaatlarının artmasının inşaat malzemelerinin fiyatını yükselteceğini, bunun da maliyetlere yansıyacağını savunarak, şöyle devam etti: ''Bir yandan inşaat maliyetleri yükselecek, diğer yandan herkes bankaların Tutsat kredisine koşunca talep artmasına bağlı olarak fiyatlar yükselecek, gayrimenkul tavan yapacak.''