Emlak Vergisi'nde Birim Değerleri Değişiyor



Emlak Vergisi'ne esas teşkil eden arsa ve arazi metrekare birim değerler yeniden belirlenecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla Emlak Vergisi birim değerlerin tespiti konusunda valilikler, vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklara bir genelge gönderildi. Genelgede, 2009'un, bina, arsa ve araziler için asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıl olduğu hatırlatıldı ve takdir işlemlerinde uyulacak esaslar sıralandı.

Unakıtan'ın Emlak Vergisi İç Genelgesi'ne göre, arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespiti, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince kurulan takdir komisyonlarınca yapılacak. Arsalara ait takdir komisyonu, belediye başkanı veya görevlendireceği bir memur başkanlığında, ilgili belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü ya da görevlendireceği bir memur, ticaret odasınca seçilmiş bir üye ile mahalle ya da köy muhtarından oluşacak. Arazilere ait takdir komisyonu da vali başkanlığında, defterdar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürü, il merkezlerinde ticaret odası, ilçelerde ise ziraat odasından seçilmiş bir üyenin iştirakiyle görev yapacak.
    
Dört yıl geçerli olacak

Takdir komisyonlarının değer tespitlerinde ihtilaf olması halinde devreye girecek merkez komisyonu ise vali veya vekâlet vereceği bir memurun başkanlığında toplanacak.

Takdir komisyonlarınca tespit edilecek asgari ölçüdeki arsa metrekare birim değerleri dört yıl süreyle (bakanlar kurulunca dört yıllık takdir süresi uzatılmadığı veya kısaltılmadığı takdirde) geçerli olacak. Söz konusu değerler, gelecek yıllarda Emlak Vergisi'ndeki yıllık artış oranı olan yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılarak dikkate alınacak.