Emlak Yatırımının Rotası İstanbul ve Moskova

Yatırımcılar, brokerlar ve uzmanlar arasında yapılan yeni bir araştırma İstanbul ve Moskova'nın gayrimenkul yatırımlarında Paris ve Londra'yı geride bırakabileceğini ortaya koydu. Gelişen piyasalardaki hızlı büyüme emlak talebini ve kira fiyatlarını yükseltirken yatırımcıların bu bölgelere ilgisini de artırıyor. PricewaterhouseCoopers'ın gayrimenkul biriminin başkanı John Forbes, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Gelişen piyasalar için artan bir iştah söz konusu" dedi.

Londra 13 sıra geriledi

Kuruluşun 27 kent arasında yaptığı 2008 sıralamasında Paris 1'incilikten 5'inciliğe düştü. Londra da ilk kez Avrupa'da yatırım için ilk 10'a giremeyerek 2'ncilikten 15'inciliğe geriledi. Londra merkezli araştırma kuruluşu Investment Property Databank'ın verilerine göre İngiltere'de ticari gayrimenkul fiyatları geçen yıl son 17 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Kredi piyasalarında sub-prime krizinden kaynaklanan zararlar ticari gayrimenkule talebi büyük ölçüde azalttı.

Öte yandan İstanbul son 2 yılda ortala yüzde 5 büyüyen ekonominin verdiği talep desteğiyle Avrupalı yatırımcının gözdesi haline geliyor. Aynı şekilde Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya'da ekonomi yılda yüzde 7 oranında büyüyor ve Moskova'daki konut sıkıntısı müteahhitlik firmalarını yeni konutlar inşa etmeye zorluyor.