‘Emlakta Tapu Harçlarını İndirin’



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, 150 metrekarenin üzerindeki dairelerden alınan KDV'nin yüzde 18’den yüzde 8'e indirilmesinin konut piyasasına hitap etmediğini söyledi Tahir Tellioğlu, 150 metrekare üzeri net konutun 200 metrekare brüt konut anlamına geldiğini belirterek, indirimin de 5+1, 6+1 ve daha yüksek gelire hitap ettiğini kaydetti. Sektöre yönelik destek paketinin hayal kırıklığı yarattığını belirten Tellioğlu, TOKİ'ye sağlanan avantajların özel sektör müteahhitlerine de sağlanmasını istedi.

Tellioğlu, hükümetin konut kredi faizinin yüzde 1'in üzerindeki kısmını sosyal kesimler için sübvanse ederek, ucuz arsa üretmesi gerektiğini aktardı. Tapuda alım satım harçlarının yüzde 3'ten yüzde 1'e çekilmesini isteyen Tellioğlu, resmi harçlar ve  istihdam üzerindeki vergide indirim talep etti. Tellioğlu, paketin, 5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektöre, “psikolojik destek bile olamadığını'' öne sürdü.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, lüks konutlar için yapılan KDV indirimin setkörün önünü açmayacağını vurgulayarak, "Piyasanın hareketlenmesi için mutlaka tapu harçlarında indirim yapılması lazım" dedi.
150 metrekarelik konut stoğunun yok denilecek kadar az olduğuna dikkat çeken Ateş, üretilen lüks konutların satıldığını söyledi. Yastık altındaki paranın ortaya çıkması için KDV'de değil, tapu harcında indirim gerektiğini ifade eden Ateş, İstanbul'da satışa hazır 1+1, 2+1, 3+1, 300 bin konut bulunduğuna dikkat çekerken, Türkiye genelinde bu sayının 800 bine çıktığını ifade etti.

Bu arada yeni düzenlemeyle 2008 sonunda, önceki yıla göre stoğu 200 binin üzerinde artarak 600 bini aşan beyaz eşya üreticileri de nefes almış olacak.