EMO: "Emekçilerin Birlik ve Dayanışma Gününü Kutluyoruz"



Elektrik Mühendisleri Odası'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kapsamında yaptığı basın açıklaması şu şekilde;

"Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) olarak, dünya emekçilerinin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan, 1886 yılında başlayan uyanışı geleceğe taşıyan 1 Mayıs'ı kutluyoruz. Emeğin, birlik, mücadele ve dayanışmanın sembolü olan bu özel günde; Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Elektronik Haberleşme ve Biyomedikal mühendislerinin hakları ve demokrasi için alanlara çıkıyoruz.

Ülkemizde de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmaya başlanan 1 Mayıs'ın, 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiş ancak emekçilerin bu günü bayram coşkusu içinde kutlamaları önündeki engeller kaldırılmamıştır.

Ülkemizde her geçen gün etkisini arttıran derin bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. 1984'te başlayan özelleştirme uygulamaları hızını arttırmış, ülke bütçesi üzerinde yük olarak sunulan kamu kurumları özel sektöre satılmıştır. Kamudan elini çeken devlet, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında artan dış borçla birlikte enerjide krizi giderek derinleştirmiştir. Ülkemizde gün geçtikçe ekonomik krizin etkileri her alanda hissedilmeye başlanmıştır.

Türkiye'nin uzun süredir içinde bulunduğu ekonomik kriz artık taşınamaz hale gelmiştir. Gençler arasındaki işsizlik giderek büyümüştür. Kriz ortamında halkın üzerindeki vergi yükü daha da artırılırken; Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile düşük ücretlerden yine en çok geniş halk kesimleri olumsuz etkilemiştir. Kriz karşısında "elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 10 indirim" veya "tanzim satış" gibi göz boyamaya yönelik önlemler alınmış, kalıcı ve köklü çözümler getirecek politikalar yürürlüğe konulmamıştır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen yerel seçimlerin hemen ardından kıdem tazminatı düzenlemesi ve zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) yeniden gündeme taşınmıştır. Yaklaşık 15 yıldır dönem dönem masaya yatırılan ancak çalışan ve sendikaların büyük tepkisi üzerine geri adım atılan kıdem tazminatı meselesi ile emekçilerin alın terine bir kez daha göz dikildiği anlaşılmaktadır. Ekonomik krizin maliyeti yine çalışanların sırtına yıkılmak istenmektedir. İşsizlik tehdidi karşısında zaten düşük ücretler, taşeronlaşma, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına razı olan, özlük hakları sürekli geriletilen emekçilerin ellerinde kalan son kazanımlardan biri "kıdem tazminatı"dır. Dolayısıyla çalışanların bu hakkının tırpanlanması kabul edilemez.

Seçimlerin ardından ülkemiz yeni bir döneme girmiştir. Bu yeni dönemde kamu yönetiminde hukukun üstünlüğü, eşitlik ve adalet ilkeleri esas alınmalı, hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı uygulamalara son verilmelidir. Yaratılan atmosferde ayrıştırıcı ve kamplaştırıcı girişimlere fırsat verilmemeli, toplumsal huzur, barış ve kardeşlik için ortak akıl ve sağduyu ile hareket edilmesi gerektiği vurgulanmalıdır. 1 Mayıs mitingleri de bu kapsamda ele alınmalıdır.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak üyelerimizin ve tüm yurttaşlarımızın 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutluyor; aydınlık, demokratik ve insanca, umut yeşerten yarınlarda buluşmak ve haklı taleplerimizi haykırmak adına mücadeleye ve dayanışmaya davet ediyoruz."