EMO: Mühendislerde İşsizlik Kadınlarda ve Gençlerde Daha Yüksek



Bianet'in haberine göre, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik ve biyomedikal mühendislerinde işsizliğin yüzde 18.7`ye tırmandığını açıkladı.

EMO’nun Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan Araştırması’na göre, işsizlerin yüzde 63.25’i 31 yaş ve altındaki genç mühendislerden oluşuyor.

Kadın mühendislerde işsizlik

EMO’ya göre erkek mühendislerde yüzde 17.8 olan işsizlik oranı, kadın mühendislerde yüzde 29.97 ile daha yüksek.

İş arama sürelerinde de kadın ve erkekler arasında da farklılık bulunuyor.

Kadınlarda yüzde 56.12 olan 6 aydan daha uzun süredir iş arayanların oranı, erkeklerde yüzde 43.3.

“Kadın mühendislerin göreceli olarak uzun süreli işsizliği daha çok kabullendikleri ya da ümitlerini kaybetmeden iş aramaya devam ettikleri anlaşılmaktadır."

“Erkek işsizlerin yüzde 16.5`i, kadın işsizlerin yüzde 13.3`ü iş aramaktan vazgeçtiğini bildirmiştir.”

Emekli mühendisler

Araştırmaya emekli mühendislerin de halen iş aradığını gösteriyor.

“Veriler işsizliğin yeni mezun ve genç mühendisler için büyük sorun olduğunu, diğer yandan emeklilik hakkını elde etmiş ya da emeklilik çağındaki mühendislerin de halen çalışma zorunluluğu içerisinde işgücü arzı oluşturmaya devam ettiklerini göstermektedir."

“52-61 yaş aralığındaki işsizliğin büyüklüğü Türkiye`de kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı ile istihdam alanı gerçeğinin birbiriyle örtüşmediğine işaret etmektedir. Yani yaş ilerledikçe istihdam imkanı da daralmaktadır.”

İşsiz mühendislerin yaş grupları

EMO’nun araştırmasından çıkan veriler anahatlarıyla şöyle...

* EMO üyelerinin yaşa göre dağılımı; en büyük işsiz kesiminin 1985 ve sonrası doğumlu genç mühendisler olduğunu gösteriyor.

* İşsiz 770 mühendisin yüzde 63.25`i genç mühendislerden oluşurken; yüzde 13.51`i 52-61; yüzde 8.57`si 32-41; yüzde 7.01`i 42-51 yaş aralığında.

* 62 yaş ve üzerinde olan mühendislerin bir kısmı da işgücü arzı oluşturmaya devam ediyor, bu grup işsiz mühendislerin yüzde 7.66`sını oluşturuyor.

* 770 işsiz mühendisin yüzde 59.12`si elektrik elektronik mühendisi; yüzde 28.7`si elektrik mühendisi; yüzde 11.82`si elektronik ve elektronik haberleşme mühendisi

Genç mühendislerin işsizliği

Araştırmada, “Türkiye’nin teknolojik gelişimin gerisinde kalması; üretici değil pazar olması; artan genç nüfusa iş yaratamayan ekonomik gelişim modelinin tercih edilmesi; artan mühendis mezun sayısı; özelleştirme ve piyasalaştırma sürecinin elektrik ve telekomünikasyon alanında mühendis istihdamını olumsuz etkilemesi” genç mühendislerin işsiz kalma nedenleri arasında gösterildi.

“DPT`nin kapatılmasıyla birlikte planlama çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen istihdam öngörüleri dahi artık yapılmamaktadır."

“Gençler mühendislik fakültelerine büyük umutlarla kayıt olmaya devam etmekte, mezuniyet sonrası ise işsizlik açmazına düşmektedir."

“Ülkemizin teknolojik gelişiminin önünün açılması için bilim ve aklın öncülüğünde stratejik planlamalar yapılması ve politikalar üretilmesine ihtiyaç vardır. Elektrik, elektronik, telekomünikasyon, biyomedikal gibi mühendislik alanlarında acilen eğitim ve istihdam planlaması yapılmalıdır.”