EMO: TMMOB'a Bağlı Meslek Odalarının Özerkliği Yok Ediliyor



Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) yapılan açıklamada, hükümetin, 636 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile TMMOB ve buna bağlı meslek odalarının özerkliğini yok edip, iktidara bağlamaya çalıştığı savunuldu.
    
EMO Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemenin Yetki Yasası ve Anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek, Anayasanın 135. maddesinde meslek örgütlerinin kanunla kurulacağı ve organlarının da kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre seçilecek kamu tüzel kişilikleri olduğunun belirtildiği anımsatıldı.

Yine Anayasanın 124. maddesine göre kamu tüzel kişiliklerinin kendi alanlarıyla ilgili yönetmelik çıkarma yetkisine sahip kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
    
''Bu çerçevede bir kamu tüzel kişisi olan TMMOB ve bağlı odalar kendi mesleki düzenlemelerini yapma konusunda Anayasal olarak yetkilidir. Bu Anayasal yetkinin hükümetin yetki yasasına dayanarak çıkardığı KHK ile yok edilmesi mümkün değildir. AKP hükümeti çıkardığı KHK ile kendisinin TBMM'den geçirdiği Yetki Yasasına da aykırı davranmıştır. Yetki Yasası ile yasama organı, bakanlıkların ve hiyerarşik ilişki içerisinde bulunduğu ilgili, bağlı ve ilişkili kuruluşlarla ilgili düzenleme yapma yetkisini hükümete tanımıştır. Hükümet ise bu çerçevenin dışına taşarak, bakanlıklarla hiçbir hiyerarşik ilişkisi bulunmayan meslek odalarının yetkilerine müdahale etmekte, hem de TBMM'nin yetkisini gasp etmektedir. Ayrıca TMMOB'nin mevcut yasasının halen yürürlükte olduğunun da altını çizmek gerekir. Hükümet, uygulamada kaosa yol açacak bu düzenlemelerden derhal vazgeçmelidir.''