EMO’dan Santrale Dava

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Samsun-Tekkeköy’de kurulmak istenen ithal kömür santraline lisans verilmesi işlemine karşı, Danıştay’da dava açtı.

Dava dilekçesiyle ilgili EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ithal kömür santralı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) verdiği lisansın iptali ve yürütmesinin durdurulması istenen davada, ithal kömür tercihinin “ülke ekonomisi, enerjide dışa bağımlılık ve enerjide arz güvenliği” açısından kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) 2007-2016 yıllarını kapsayan arz projeksiyonunda, ülke elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 45 civarında ithal kaynaklara dayalı olmasının risk olarak görüldüğünün ifade edildiği hatırlatıldı.

Dilekçede, elektrik enerjisi alanında yeterli düzeyde yatırım yapılmadığı, EPDK tarafından verilen üretim lisanslarının da tamamen özel sektörün (ticari tercihlerine) keyfi işlemlerine terk edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “İthal kömür fiyatlarında 2007 yılında iki kat artış yaşanmıştır ve bu artış eğilimi sürmektedir. 1 kilovatsaatlik elektrik üretim maliyetinde yerli kömür 2,287 YKr paya sahipken, ithal kömür 8.073 YKr ile 4 kat daha fazla paya sahiptir. Yerli kömür kaynakları atıl durumda bekletilirken, maliyetleri de artıracak biçimde ithal kömür santrallerine öncelik verilmesinin Elektrik Piyasası Yasası’nın amaçlarına da aykırıdır.”Dava dilekçesinde, Türkiye’nin, gündeminde olan Kyoto Protokolü’ne taraf olması durumunda ithal kömür kullanımı nedeniyle karbondioksit emisyonunu da ithal etmiş olacağı ve bu nedenle karbon vergisi olarak ek bir maliyet üstleneceğine dikkati çekildi.

Santralın kurulacağı Tekkeköy’de halen mobil santraller bulunduğu, ayrıca bölge için 5 santral başvurusu olduğu ifade edilen dilekçede, hava kirliliği açısından tehlikelere dikkat çekildi.