En Büyük Anıt Vatan Toprağında



Etiyopya’dan 67 yıl önce İtalya’ya götürülen 1700 yıllık Axum (Aksum) Dikilitaşı’nın son parçası da vatanı Etiyopya’ya ulaştı. Dikilitaş’ın diğer parçaları Nisan ayı içinde taşınmıştı.

Toplam ağırlığı 160 ton olan 24 metrelik Axum Dikilitaşı ‘Etiyopya’nın gururu olarak kabul ediliyor. Eser, antik çağdaki dört büyük krallıktan biri olan Axum’u simgeliyor.

Aksum Dikilitaşı’nın 52 ton ağırlığındaki tepesi ve temel kaidesinden oluşan son parçasını taşıyan Antonov 124-100 tipi uçağın bu sabah saatlerinde Etiyopya’nın kuzeyindeki Axum Havaalanı’na indiği bildirildi.

Etiyopya Devlet Başkanı Girma Wolde Giorgis ile Başbakan Yardımcısı ve Enformasyon Bakanı Netsannet, Havaalanı’nda hazır bulundular.
Dikilitaş’ın taşınmasını üstlenen İtalyan nakliyat firması Lattanzi, taşınan parçanın bugüne kadar uçakla taşınan en büyük anıt olduğunu duyurdu.
Dikilitaş’ın diğer parçaları Nisan ayı içinde Etiyopya’ya taşınmıştı. Dikilitaş, Mussolini ordusu tarafından parçalanarak 1937’de Roma’ya götürülmüş, 1947 yılında BM taşın geri verilmesine karar verdiyse de teknik zorluklar nedeniyle bu mümkün olmamıştı.