En Büyük Jeoloji Kurultayı Başladı



Jeoloji Kurultayı’nın 62’ncisi Ankara’da Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün Kültür Sitesi’nde başladı. Prof. Celal Şengör’ün başkanlığını yürüttüğü kurultay, bu yıl ‘tarihinin en büyük katılımıyla’ ve ‘en geniş konu yelpazesi’yle toplanıyor. 17 Nisan’a kadar sürecek kurultayda dünyanın dört bir yanından gelen jeologlar ve farklı disiplinlerden bilim insanları; küresel ısınma, depremler, su ve enerji sorunları gibi insanlığın en önemli meseleleri hakkında bilgi alışverişinde bulunacak.

Kıtasal faylar ve büyük depremlerde gözlemler ve modellemelerden, Türkiye’nin fosil kayıtlarından evrim basamaklarına, tıbbi jeoloji ve çevre jeokimyasından tektonik evrimlere kadar birçok farklı konuda bildiriler sunulacak. 1947’den beri düzenli olarak toplanan Jeoloji Kurultayı kapsamında, resim sergisi, opera, bale, müzik dinletisi, II. Uluslararası Fotoğraf Yarışması, müze ziyaretleri ve teknik geziler gibi sosyal ve kültürel etkinlikler de var.

Prof. Celal Şengör’a göre kurultay sayesinde ‘evimizdeki gizli hazineleri’ öğreneceğiz:

“Jeoloji demek, bir ülkede yaşayan insanların hayat kalitelerinin çok önemli bir kısmı demektir. Hammadde, su, deprem, heyelanlar, iklim değişiklikleri, çevre temizliği, sağlığı ve gelişimi açısından rahat ve emniyette olmaları jeoloji bilimi tarafından da incelenir. Üzerinde yaşadığımız dünya hakkında bilgi bize bilgi veren jeoloji, evimizi tanımak demektir. O evde yaşanan geçmişi ve o evin gelişme tarihini bilmemizi sağlar. Evimizdeki gizli hazineleri jeoloji sayesinde buluruz.”