En Büyük Risk Deprem Değil İklim Değişikliği



"İklim Değişikliği Riskleri ve Yönetimi” adlı raporda, Türkiye ve dünyada iklim değişikliklerinin ülkelere, ekonomiye ve sigortacılığa etkileri ele alınıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Olcay Büyüktaş'ın haberine göre, Yeliz Erginsoy, Kerem Çilek, Kübra Arslan, Semra Yalçın ve Esra Erdil tarafından hazırlanan raporda, iklim değişikliği, doğrudan ya da dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan doğal olaylar ve insan etkileri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik olarak tanımlanıyor. Raporda, sigorta sektörünün devamlılığı için iklim değişikliği sorununun birinci gündem maddesi olarak ele alınması ve acil harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

1980’den sonra arttı

Rapora göre, iklim değişikliğinin neden olduğu doğal afet etkilerinin, bölgelere ve ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte özellikle 1980 yılından itibaren hızla artarak devam ettiğine işaret ediliyor. Sigortacı gazetesinde geniş bir özeti yer alan raporda, gençler, dünyadaki etkilerine bakıldığında iklim değişikliğini en çok etkileyen doğal afetlerin meteorolojik kaynaklı olduğuna dikkat çekiyor. Raporda şu bulgular yer alıyor:

-En çok zarar depremden beklenirken sel ve su hasarları daha büyük zarara neden oldu.

-Dünyadaki iklim değişikliği kökenli doğal afetlerin en belirgin örneklerinden biri ‘Tayland Seli’.

-Tayland’daki beş endüstriyel bölgedeki toplam ekonomik kaybın 3 milyar 300 milyon dolar olduğu da tahminler arasında.

-Türkiye’de başta kuraklık ve seller olmak üzere meteorolojik ve hidrolojik afetler oldukça sık meydana geliyor. n 2010’da neredeyse tüm ekstrem olayların yarısını, yüzde 46’sını fırtınalar oluşturdu. Seller yüzde 29 ile ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 14 ile dolu olayları izliyor. n Türkiye’ye bakıldığında en belirgin örneği ‘Ayamama Deresi hasarı’ oluşturuyor. Sigorta şirketleri bu hasar sonucunda toplam 40 milyon dolar hasar ödedi.