En Büyük ‘Saltanat Kayığı’ Denize İndi



Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, Gökdağ Yatçılık tarafından, Mayıs 2007'de yapılan ‘Sultan Abdülaziz- 1’den sonra ikinci saltanat kayığı ‘Sultan Abdülaziz- 2’ inşa edildi. 3 metre eni, 31.7 metrelik uzunluğuyla, orjinalleri ve replikaları (kopyaları) dahil Türk tarihinin en büyük saltanat kayığı olduğu iddia edilen ‘Sultan Abdülaziz- 2’, imal edildiği hangardan 3 kilometre uzaklıktaki denize indirileceği yere, mehter marşı eşliğinde, 7.5 saatte götürülebildi. Römork üzerinde taşınan kayığın geçişi sırasında, bazı cadde ve sokaklar ile Marmaris- Muğla karayolu trafiğe kapatıldı.

‘Sultan Abdülaziz- 2’nin inşa edildiği sanayi sitesindeki hangardan çıkarılışında zor anlar yaşandı. Bastonuyla birlikte uzunluğu 37 metreyi bulan kayık, çıkarılırken, hangarın doğrama ilaveleri kesilmek zorunda kaldı. 20 kişinin yanı sıra 2 vinç, 1 de iş makinesi gücü kullanılarak iki saatte 264'üncü sokağa çıkarılan kayığın, römorkun üzerine kurulan kızağa oturtulması da 2 saat sürdü. Çevrede bulunan vatandaşların meraklı bakışları arasında yürütülen çalışmalar sırasında, 264'üncü ve kesiştiği 280'inci sokak trafiğe kapatıldı.

Destur, saltanat geliyor!

İş makinesi tarafından çekilen römorkun üzerindeki kayık, daha sonra Sanayi, Ulusal Egemenlik Caddesi üzerinden Marmaris- Muğla karayolu ve Aksaz Yolu güzergahını izleyip denize indirileceği Günnük Mevkii'ne doğru, dev müzik kabinlerinden yükselen Mehter Marşı eşliğinde yol aldı.

Dönüşler ve manevraların uzun zaman aldığı yolculuk, renkli görüntülere sahne oldu. Kayığın güzergahındaki yollar geçiş sırasında trafiğe kapatılınca uzun araç kuyrukları oluştu. Binlerce kişi, Sultan Abdülaziz- 2'nin geçişini, kaldırımdan, işyerlerinden, evlerinin pencereleri ve balkonlarından izledi. Kayıktaki, padişah ve Osmanlı kıyafetleri giymiş ustalar da sık sık vatandaşları selamladı.

Kayık, dün saat 19.00 sıralarında varılması planlanan çekçek alanına, ancak saat 22.30'da getirilebilince, denize indirme işlemi bugüne kaldı. Sultan Abdülzaziz- 2, bugün denize indirildi.

Türk tarihinin en büyüğü

Her iki kayığın da dekorasyonunu üstlenen, Gökdağ Yatçılık'ın ortaklarından İç Mimar Ceren Civaoğlu Tugay, ilki gibi Sultan Abdülaziz-2’nin de Marmaris Körfezi'nde turist gezdirerek turizme hizmet vereceğini söyledi. Ceren Civaoğlu Tugay, 3 metre eninde, 31.7 metre uzunluğundaki Sultan Abdülaziz- 2’nin, orjinalleri ve kopyaları dahil Türk tarihinin en büyük saltanat kayığı olduğunu ileri sürdü. 105 beygirlik motoru ve müzik sistemi dışında teknolojik olanakları bulunmayan, 40 metreküp ‘maun’ cinsi ahşap kullanılarak inşa edilen, Osmanlı Devleti arması ve motifleriyle süslenmiş, 29 kişilik oturma kapasitesine sahip kayığın 200 bin euroya mal olduğunu belirten Tugay, şöyle konuştu:

“Şu anda İstanbul'da faaliyette olan 3 replika ile Beşiktaş Denizcilik Müzesi'nde sergilenen orijinal saltanat kayıklarının tamamı Sultan Abdülaziz- 2'den daha küçük. Yani, rahatlıkla ‘kayığımız, Türk tarihinde yapılmış en büyük saltanat kayığıdır’ diyebiliriz. Bu kayığı yapmakla tekne yapımcılığında Türk ustaların marifeti bir kez daha ortaya çıktı. Bu kayıkla kültürümüzün de ne denli güzel ve önemli olduğunu turistlere kanıtlamak istiyoruz.”