En Çok Asansörler AB Standardını Deldi, 345 Asansörden 145'i Tehlikeli Çıktı



Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, tekstil sektöründen otomotive, elektrikli ürünlerden asansöre kadar geniş bir yelpazede piyasanın nabzını yokladı. Sanayi Bakanlığı uzmanları tarafından petrol ürünleri, elektrikli ekipman, otomotiv gibi ürün gruplarına yönelik gerçekleştirilen denetimlerde en fazla asansörler Avrupa Birliği standardı dışında kaldı. Denetlenen 345 asansörden 145’i standartlara aykırı olduğu ortaya çıkması, ‘asansörler tehlike mi saçıyor’ korkusuna neden oldu. Tekstil ürünleri ve elektrikli ekipmanların ise Avrupa Standartlarına uygun olması Çin mallarına karşı bir dönem mücadele veren tekstilin yine de kaliteden ödün vermemesi dikkat çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2010 yılının ilk altı aylık diliminde 24 ürün grubunda 19 bin 381 adet ürünün denetimini gerçekleştirdi. Denetlenen ürünlerden bin 759 tanesinin aykırı olduğu, 17 bin 327 tanesinin ise uygun bulunduğu tespit edildi. Ayrıca 2010 yılının ilk yarı döneminde yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda verilen toplam 335 bin 976 lira para cezası kesildi. Aykırılık tespit edilen ürünler içerisinde en fazla para cezası 118 bin 581 lira ile asansör ile asansör bakım ve işletme alanında verildi. Denetlenen ürünlerin içinde en fazla cezayı yiyen ürün gruplarının içinde ikinci sırada ise elektrikli ekipmanlar geldi.

Söz konusu denetimler sonucunda standarda uymaması nedeni ile elektrikli ürünlere de ceza yağdırdı. Sanayi Bakanlığı, toplam 4 bin 540 elektrikli ürünü denetim altına alırken, bu incelemelerde 321 ürün standarda uygun çıkmadı. Bu nedenle standarda uymayan bu ürünlere 64 bin lira ceza kesildi.

Tekstil şaşırttı

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yönelik üyelik çalışmaları siyasi gelişmeler nedeni ile askıya alınırken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın vatandaşların her an kullanımında olan asansör, tekstil ve elektrikli aletler gibi ürünlere yönelik gerçekleştirmiş olduğu denetim, Türkiye’nin bir çok ürününün standartlara uygun olduğunu ortaya koydu. Tekstil sektöründe 3 bin 579 ürünün denetimi gerçekleştirilirken, göz altına alınan bu ürünlerden sadece 404 adedi standart dışı çıktı. Bunun sonucunda ise 11 bin 446 lira para cezası kesildi.

Ayakkabılar da uygun

Yapılan denetimlerde tekstilin yanı sıra ayakkabıda da standartlara uygun üretim gerçekleştirilmesi oldu.
Denetimde bin 841 ürünün denetimi gerçekleştirilirken, bu ürünlerden sadece 98 adedi standart dışı çıktı.

‘Oto’ da standart dışı

Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv sektörüne yönelik az sayıda ürün denetim altına alınmasına karşın, alınan ürünlerden büyük bir çoğunluğunun standart dışında çıkması dikkat çekti. Denetim kapsamında 31 otomotivde standart denetimi yapılırken, bu ürünlerden 11 tanesi standart dışında çıktı. Bu kapsamda standart dışı ürünlere toplam 4 bin 480 lira para cezası kesildi.

Kaçak yakıt düşüyor

Bu arada hükümetin kaçak petrol ürünlerinin önüne geçmek için uygulamaya başladığı marker denetimlerinde de piyasada ki ürünlerin büyük bir bölümünün standarda uygun olması dikkat çekti.
Yapılan marker ve işaret denetimlerinde toplam bin 445 ürün inceleme altına alınırken, denetim sonucunda sadece yedi tanesinde aykırılık tespit edildi. Bu sonuç piyasada kaçak akaryakıt kullanımının giderek düşüş gösterdiği yorumlarına neden oldu.