En Çok İş Kazası Metal ve İnşaatta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4 yıllık stratejik plan kapsamında, iş kazalarında önemli düşüş hedefliyor. Bunun için iş hastalıkları konusunda personelin eğitiminden, 100 işyerinde yönetim veri tabanı oluşturulmasına kadar bir dizi önlem bulunuyor. En fazla iş kazaları KOBİ'lerde görülüyor. Bu kurumlar 50'den az işçi çalıştırdığı için iş sağlığı ve iş güvenliği kurulu oluşturma, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri sağlık memuru istihdam zorunluluğu bulunmuyor.

İş kazalarının yaklaşık yüzde 32'si 9 veya daha az çalışanı olan işyerlerinde meydana geliyor ve bu işyerleri KOBİ'lerin yüzde 49'unu temsil ediyor. İş kazalarının en sık görüldüğü ilk üç sektör ise yüzde 14 ile metal ürünleri imalatı, yüzde 9 ile inşaat, yüzde 8.5 ile de kömür madenciliği olarak sıralanıyor. Alınacak önlemler şöyle sıralandı:

* Yeni yasa geliyor: İş sağlığı ve güvenliği konusunda öncelikli olarak bir yasa çıkartılacak. Bu alandaki yönetmelikler gözden geçirilecek.

* Eğitim şart: İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri yaygınlaştırılacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi, sahadan numune alma ve laboratuar analiz metotları için standart çalışmalar bir kurum haline getirilecek.

* İşbirliği artırılacak: Çalışma hayatı ve iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olarak sosyal taraflarla işbirliği arttırılacak.

* 100 firma: Her yıl yüksek riskli iş gruplarına öncelik verilerek, en az bir sektör ya da risk grubuna yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

* İşçi şikayetleri: 2009 yılından itibaren bir önceki yıla ait inceleme raporları takip eden yıllarda değerlendirilerek işçi şikâyetlerinin, iş kazalarının yoğunlaştığı alan, sektör ve konular belirlenerek, bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilecek.