En Pahalı Güneş Türkiye’de



Dünyada yenilenebilir enerji fiyatları tarihinin en dip seviyelerini görürken, Türkiye bu enerjiyi neredeyse 6 katı pahalı tüketiyor. Portekiz'de devletin düzenlediği güneş enerjisi ihalesine, kilovatsaat başına dünyadaki en düşük fiyat olan 0.01316 dolar teklif verildi. Enerji Bakanlığı'nın 2017'de düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi (YEKA GES-1) ihalesini kilovatsaat başı 0.0699 dolar ile Kalyon Enerji kazanmıştı.

İhale şartlarına göre Konya Karapınar'da 1000 megavat (MW) kapasiteli güneş enerjisi santrali ve 500 MW kapasiteli entegre panel üretim fabrikası kuruldu. Santral yıllık 1.7 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip. Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre; 15 yıl alım garantisi olan Karapınar GES'ten ihaleyi alan şirket süreç boyunca 1.8 milyar dolarlık elektrik satacak. Böylece 1.3 milyar dolar yatırım yaptığını ilan eden şirket, 15 yıl sonunda kurulu fabrika ve santralle birlikte 500 milyon dolar, yani günümüz kurlarıyla 3 milyar 750 milyon TL kâr etmiş olacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte güneş enerjisi panellerinin verimlilikleri artarken, maliyetleri hızla azalıyor. Portekiz'deki ihaleden önce en düşük güneş enerjisi fiyatı Birleşik Arap Emirlikleri'ndeydi. Başkent Abu Dabi'de yapılan ve toplamda 2 gigavat kapasiteye sahip olan projenin ihalesini Fransız enerji grubu şirketi EDF ile Çin'in JinkoPower şirketi kilovatsaat başına 0.0135 dolar teklifle kazanmıştı. Geçen ocak ayında da Katar'da 800 MW'lık güneş enerjisi ihalesi yapılmış, ihaleyi Fransız Total ile Japon Marubeni şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum 0.01567 dolarla kazanmıştı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.