En Şanslı Şirinevler, En Pahalı Şaşkınbakkal



İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Türkiye Değerini Katlıyor” araştırmasına göre, ‘Taşı toprağı altın’ denilen İstanbul’un her metrekaresi artık altından da değerli. 2001 krizinden sonraki dönemde, bugüne kadar altın fiyatları 3.5 kat, enflasyon 3 kat arttı ancak İstanbul’un birçok semtinde konut fiyatları 7 ila 20 kat arasında değer kazandı.
İstanbul’da Şirinevler’de fiyatlar yaklaşık 19 kat, Maltepe, Kartaltepe, Suadiye’de 15-16 kat artış gösterdi. 2001 yılındaki gazetelerin seri ilanlarından elde edilen verilerin bugünkü benzerleriyle karşılaştırarak yapılan ve metrekare değeri üzerinden belirlenen verilere göre İstanbul’da değerlemeye alınan birçok semtte elde edilen değer artışı daha çok 8-10 kat arasında değişiyor.

Elde edilen verilerle ilgili bazı sonuçlar şöyle:
Şirinevler’de 2001’de metrekaresi 82 dolar olan 85 metrekare bir ev 7 bin YTL’den alıcı bulabiliyorken, aynı bölgede 80 metrekarelik bir ev için bugün 125 bin YTL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Daha sağlıklı karşılaştırma yapma imkanı veren metrekare üzerinden karşılaştırıldığında ise 2001’de 82 YTL olan bölgedeki fiyatlar bugün 1.563 YTL düzeyinde. Bir başka deyişle buradaki ev fiyatları değişken olmakla birlikte ortalama 19 kat artış göstermiş.

Suadiye, Kartaltepe, Maltepe, Maslak, Bahçelievler-Soğanlı bölgeleri de değeri 16-18 kat arasında arttığı gözleniyor. Maltepe’de 120 metrekarelik bir ev 2001’de 15 bin YTL’den satılırken bugün benzer metrekare bir ev için 220/250 bin YTL arasında rakamlar belirleniyor.

Bugün halen 80-90 bin YTL’ye ev alınabilecek yerler olan Pendik Velibaba, Bağcılar, Başakşehir gibi bölgelerde 7 yıl önce 8-10 bin YTL’lik değerlerle ev satış ilanları veriliyordu.

2001-2002 yıllarında birçok semtten metrekaresi 100 YTL’nin altında daire alınabilirken bugün metrekaresi 1000 YTL’nin altında daire bulmak neredeyse imkansız.

Araştırmaya göre, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerin hızla artan nüfusunun yarattığı arz açığı, mortgage sisteminin henüz emekleme döneminde olması Türkiye’de bu alandaki getirilerin daha da artacağını gösteriyor. Araştırmada, ABD’de yaşanan resesyonun global büyüme üzerinde yaratacağı yavaşlamaya karşın Türkiye’de emlak piyasasının önümüzdeki 10 yıllar boyunca getirisinden bir şey yitirmeyeceği kaydedildi.

Lüks dairelerin metrekaresi 10 bin dolar

Araştırmaya göre lüks proje konutlarında da yüksek değerler yakalandı. 3 yıl önce 100 bin YTL’ye satılan daireler için bugün 300 bin YTL’lere gözden çıkarmak gerekiyor. Türkiye’nin en lüks projelerinde loft olarak adlandırılan lüks daireler artık metrekaresi 10 bin dolarlardan alıcı bulabiliyor.

Ofis kiralarında yüzde 120’ye varan artışlar

Özelleştirme ve özel sektör ortaklıklarına akın eden yabancıların İstanbul’a konuşlanması milyarlarca dolarlık yeni ofis inşaatlarını beraberinde getirdi. Ofis kiralarında dolar bazında son 3 yılda yüzde 120’ye varan artışlar yaşandı.