En Turistik Yer Nire?



Turizm mevsiminde olunmasını da fırsat bilen MHP, bir süre önce “Turizm Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin, TBMM Danışma Kurulu’nda “öncelikle” görüşülmesini istedi. Kurulda uzlaşma sağlanamayınca, MHP’nin grup önerisi geçen salı günü Genel Kurul’da görüşüldü. Konu turizm olunca, doğal olarak turizm merkezi olan illerin milletvekilleri kürsüye çıktı. Antalya milletvekilleri kürsüye çıkıp, turizm sektörünün sorunlarını anlattıktan sonra milletvekillerini illerine davet etti.

AKP Afyon Milletvekili Zekeriya Aslan, “kaymağı ve sucuğu” ile ünlü olan, aynı zamanda turizm merkezlerine ulaşımda “kavşak noktası” olan ilinin “kaplıca merkezi” olmasını da dikkate alarak, “sağlık yatırımları”nın arttırılmasını istedi. AKP İstanbul Millevtekili Mehmet Domaç, “Afyon’a çağır” diye seslenerek, Aslan’a “tüyo” verdi. Kürsüdeki Aslan, hemen pası aldı:

“Ben de sizi Afyonkarahisar’a, Kocatepe’ye davet ediyorum arkadaşlar. Kocatepe’ye, Kurtuluş Savaşı’nın yapıldığı o kutsal topraklara davet ediyorum.”

Aslan’ın arkasından kürsüye çıkan DTP Diyarbakır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise bir “serzenişte” bulunarak söze başladı:

“Bugün halen okullarda bile, ilkokulda, ortaokulda, lisede bile turizmle ilgili bilgiler öğrencilere aktarılırken Türkiye’nin turizm merkezlerinin sahilden ibaret olmadığı, olmayacağı anlatılır ama ne hikmetse bu yalın gerçeklik bu kadar biliniyor olmasına rağmen, bu kadar gündemde tutuluyor olmasına rağmen hükümetlerin turizm politikası sahil kentlerini, sahil kasabalarını bugüne kadar aşmamıştır.”

Türkiye’de turistlerin ancak belki binde birinin Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu’yu görmüş olabileceğini belirten Demirtaş, TBMM’de bile hâlâ Hakkâri’yi, Şırnak’ı görmemiş milletvekilleri olduğunu anımsattı ve bir çağrı yaptı:

“Turizm aynı zamanda bir kültür alışverişidir, bir diyalog vesilesidir. Ben buradan TBMM üyelerine bir çağrıda bulunmak istiyorum: Bu yıl tatillerini Van’da geçirsinler, Hakkâri’nin yaylalarını ziyaret etsinler, Diyarbakır’ın surlarını görsünler, Batman’a, Hasankeyf’e gelip tarihi, turistik merkezleri ziyaret etsinler, Urfa’da inanç turizmine katkıda bulunsunlar, Adıyaman’da Nemrut Dağı’nı ziyaret etsinler.”

Demirtaş’ın bu çağrısına ilk yanıt, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan geldi. Günay, “Kültür Yolu” projesi çerçevesinde, hafta sonunda Gaziantep ve Hakkâri ile yaylalarındaki etkinliklere katıldı...