En 'Yeşil' Buluşma EKODesign 2009 YEM'de Gerçekleştirildi



Çalışmalarını son yıllarda özellikle mimaride sürdürülebilirlik ve ekoloji temaları üzerine yoğunlaştıran Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) bu anlamdaki en önemli etkinliklerinden EKODesign 2009 Konferansı, kalabalık bir izleyici topluluğu ile YEM'in Fulya'daki merkezinde gerçekleştirildi. İlki geçen yıl gerçekleştirilen etkinlikte, kentsel planlama, mimarlık, yapı malzemesi ve gayrimenkul sektörlerinin yerli – yabancı liderleri, yapı sektöründe 'yeşil'i finansman, tasarım, mühendislik ve planlama boyutlarıyla tartıştılar.

Doğan Hasol Toplantının açılış konuşmasını yapan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, doğal dengenin hızla bozulduğunu, kaynakların tükenmekte olduğunu ve bunların sonuçlarının ülkemizde de görülmekte olduğuna dikkat çekerek, "Çabamız, gelecek kuşaklara da yaşanabilir bir dünya bırakabilmek içindir" dedi. Toplantıya, daha yoğun bir 'kamu' katılımı beklediklerini ifade eden Hasol, dünyanın her yerinde kamunun özel sektöre örnek olduğuna dikkat çekti ve "Bizde ise özel sektör kamuya örnek oluyor" diye konuştu.

Daha sonra söz alan TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel de enerji kaynaklarının hızla azalmasına karşın enerji ihtiyacının artmakta olduğuna vurgu yaptı. Ekolojik dengesinin bozulmasında yapı sektörünün katkısına dikkat çeken Karabel, acil tedbirler alınmasının gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Enerji verimliliği konusunda yapılan yasal düzenlemelere de değinen Karabel, TOKİ'nin binalarında enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yapmakta olduğunu açıkladı. Karabel, bu anlamda bir örnek oluşturmak amacıyla Kayabaşı Konutları'nda güneş enerjisinden elektrik elde edileceğini, yağmur sularının depolarda toplanacağını, rüzgar enerjisi için çalışmalar yapılacağını ifade ederek, Kayabaşı Projesi için düzenlenen mimari fikir projesi yarışmasıyla toplumsal bilincin arttırılması yolunda da bir adım atılmış olduğunu belirtti.

Nihat Gökyiğit ÇEDBİK Başkanı Nihat Gökyiğit, ekolojiyi ihmal etmeyen bir ekonominin gerekliliğinin yaygın bir biçimde kabul görmekte olduğuna işaret ederek, "Bu da ekonominin yeniden yapılandırılmasını gerektiriyor" diye konuştu. Bu anlamda maliyet hesaplarının içine yapılan sosyal tahribatın da alınmasının önemine vurgu yapan Gökyiğit, "Yaşam kültürümüzde büyük bir değişime ihitiyaç var. Artık kullanıp atamayız; tekrar tekrar kullanmalı, dönüştürüp tekrar kullanmalıyız. Üreticiler de bunu dikkate alarak çevre dostu ürünler çıkarmalı" dedi. "İnsanoğlu elindeki teknolojik olanaklarla buna çare üretebilir" şeklinde konuşan Gökyiğit, bir çevre devrimine ihtiyacımız olduğunu, bunun da hemen birkaç on yılda olması gerektiğini savundu.

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, bir 'trend' olarak başlayan 'yeşil bina' konusunun ne kadar yaşamsal bir konu haline geldiğine vurgu yaparken, GYODER Başkanı Turgay Tanes ise "GYODER açısından ekolojik tasarımların bir artı değere dönüşmesi kritik bir önemdedir" diye konuştu. Açılış bölümünün en son konuşmacısı olan ODE Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise yalıtımın enerji verimliliği açısından önemi üzerinde durdu.

Çevre Dostu Binalar Derneği ÇEDBİK’in katkılarıyla düzenlenen EKODesign 2009 Konferansı’nı; Türkiye’de yalıtım ve enerji verimliliği konusunda pek çok bilinçlendirme çalışması yürüten Ode Yalıtım, ürünleri ile kullanım sürecinde olduğu kadar üretiminde de çevre dostu olan Türk Ytong ana sponsor olarak desteklediler. Konferansa, sunduğu BIM çözümleri ile sürdürülebilir ve yeşil tasarımı destekleyen Autodesk, çevreci ve sürdürülebilir binalardaki proje yönetimi ve danışmanlık çözümleri için 'Yeşil Proje Yönetimi' hizmetlerini sunan Entegre Proje Yönetim Danışmanlık firmaları da sponsor olarak katkıda bulundular.

Ülkemizde enerji etkin yapılaşma konusunda sektöre gelecek vizyonu çizmesi hedeflenen konferansa ayrıca, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Urban Land Institute (ULI) Türkiye ve T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı da (TOKİ) destek verdiler.