En Yüksek Binadaki Afiş: Nükleer Pahalıya Patlar



Greenpeace aktivistleri Mersin'de Türkiye'nin en yüksek binalarından birine çıkarak “Nükleer pahalıya patlar” afişi astı. Eylemciler, nükleer tehlikesine dikkat çekmek için 117 metreye tırmandıklarını söyledi.

Bianet'in haberine göre, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralle Türkiye ilk kez nükleer enerji üretimine geçmeyi planlıyor.

Projenin eksikler ve yanlışlarla dolu olduğunu söyleyen Greenpeace, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin tamamını Rusya Hükümeti'nin gerçekleştirileceği bir proje olduğunu ve bu şekilde enerji bağımsızlığı kazanılamayacağını vurguluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye gerekli izinleri verdiğini, Çevre Etki Değerlendirmesi Raporunu (ÇED) da onayladığını söyleyen Greenpeace, “Bir kaza olursa, bu kazanın çevreye ve canlı yaşamına vereceği geri dönülemez zararların ekonomik ve sosyal sorumluluğunu kimin alacağı ise belirsiz. Nükleer sorumluluk, Türkiye yasalarında düzenlenmediği gibi bu konularda yapılan uluslararası sözleşmeler ise yetersiz, eksik ve Türkiye’de uygulama alanı olmayan düzenlemeler. Kısacası nükleer bir kaza olursa, bedeli önce Mersin bölgesi, sonra tüm Türkiye için ağır olacak” diyor.