Endüstriyel Tasarımcılar Kuyumculuk, Mücevher ve Lüks Ev Aksesuarları Sektörleriyle Buluştu



Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği’nin (ETMK) İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile yürüttüğü Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) ve Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) projesi kapsamında düzenlenen 'Kuyumculuk, Mücevher ve Lüks Ev Aksesuarları' konulu 5. sektörel toplantı, 26 Ocak Perşembe günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde gerçekleştirildi.

ETMK üyesi Argun Dağçınar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen 'Kuyumculuk, Mücevher ve Lüks Ev Aksesuarları' toplantısında bir araya gelen üst düzey yöneticiler ve endüstriyel tasarımcılar, sektörle ilgili beklentiler, sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuştular. Toplantıda, üreticilerle tasarımcıların daha yakın temas ve işbirliği içinde çalışmasının gerekliliği, tasarımcının üretim sürecine ve yöntemlerine hakim olmasının önemi, marka bilinirliğinin yanı sıra kaliteli tasarımların satışlara olumlu yönde etki ettiği, kaliteli tasarımların pazarlamanın ürünün hitap edeceği hedef kitle ve rakipler hakkındaki güncel verilerle tasarımcıyı yönlendirmesi ile şekillenmesi gerektiği konuları vurgulandı.



Toplantıda öne çıkan tespitler

Toplantıda öne çıkan tespitler şöyle sıralandı:

• Kuyumculuk, Mücevher ve Lüks Ev Aksesuarları sektörünün altın, gümüş ve kıymetli taşlardan oluşan hammaddelerinin diğer sektörlere göre pahalı olması sebebiyle genç tasarımcıların üniversitelerde eğitimleri dışında atölye çalışmalarında birebir yer almalıdır.

• Üretim ile tasarımcı iç içe olmalı, tasarımcı üretim malzemesinin özelliklerine hakim olmalıdır. 

• Üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilere staj imkânı sağlanmalı, üretim gezileri düzenlenmeli ve mezuniyet gezilerine destek verilmelidir.

• Üreticiler, tasarıma yatırım yaparak risk alabilmelidir.

• Kuyumculuk, Mücevher ve Lüks Ev Aksesuarları sektöründe kopya tasarımların ve taklit ürünlerin çok sayıda olması sebebiyle patent ve faydalı model başvuruları için çalışmalar yapılmalı, firmalarda bu konuyu takip eden birimler olmalıdır.

• Üreticilerin ve tasarımcıların bir araya gelebileceği platformların genişletilebilmesi için sektörel toplantıların sürekliliği olmalıdır.

Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) ve Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılı Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destekleniyor. Beyoğlu Belediyesi iştirakçi olarak, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), Arzum Elektrikli Ev Aletleri, Gürallar Art Craft ve Ersa Ofis Mobilyaları da sektörel sponsorlar olarak projeyi destekliyorlar.