Enerji İsraf Eden Binalar Gözden Düşecek



Türkiye, yıllardır Avrupa’nın çok gerisinde kaldığı enerji verimliliği konusunda bir devrim gerçekleştiriyor. 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince Enerji Kimlik Belgesi zorunlu oluyor. Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu hale gelmesi ise en başta ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Çünkü binalarda kullanılan enerjiden en büyük tasarruf, en az yüzde 50’lik bir oranla ısı yalıtımı sayesinde sağlanıyor. Peki, bu noktada binalarına ısı yalıtımı yaptıracak tüketiciler, müteahhitler, inşaat firmaları nelere dikkat etmeli?

Her ısı yalıtımı malzemesi aynı performansı sergilemediği ve hatta bazıları çözüm yerine sorun yarattığı için öncelikle AB standartlarında, CE Belgeli ürünlerin seçilmesi ve bunların doğru bir işçilikle uygulanması çok önemli...

Piyasada pek çok ürün bulunduğunu belirten Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, ısı yalıtımında bilimsel metotlarla testlerden geçirilmiş paket sistemlerin tercih edilmesini öneriyor. Paket sistemler, ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor.

Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketlerin uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden olduğunu vurgulayan Topçu, bu nedenle ürünün CE Belgesi olup olmadığının mutlaka sorgulanması gerektiğini belirtti. Çünkü CE Belgesi, ürünün AB İnşaat Direktifi şartlarına uygunluğunu, çevre, insan sağlığı, ısı yalıtımı ve yangın dayanımı performansları açışından ürünün uyması gereken özellikleri kesin bir şekilde tanımlıyor.

Dow Bina Çözümleri, Uluslararası CE Belgeli olarak ürettiği Styrofoam ürünleri ile sürekli ısı yalıtımı sağlıyor. Bu ürünü diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayıran en büyük fark, dış ortam koşullarına ve mekanik etkilere karşı dayanımı... Bu sayede bina ömrü boyunca aynı performansı sergiliyor. Düşük ısı iletkenlik değerine sahip levhalar, diğer ısı yalıtım malzemeleri ile karşılaştırıldığında, detaylarda daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansı sağlıyor. Su emmediği için dona karşı dayanıklılığı sayesinde bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor, sağlıklı ve konforlu mekânlar yaratıyor.

Bu levhalar ile standartlara uygun olarak yapılan ısı yalıtımı, binaların ısıtma ve soğutma giderlerinde en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Kullanılan levha kalınlığına göre bu tasarruf miktarı artıyor.

Enerji Kimlik Belgesi ile artık Türkiye’de de minimum enerji tüketen ve sera gazı salımı düşük olan A sınıfı binaların tercih edileceğini hatırlatan Topçu, Dow Bina Çözümleri’nin CE Belgeli üretim kapasitesini yaklaşık iki katına çıkardığını ve ısı yalıtımı pazarının büyüyeceği bu yeni süreçte artan talebi karşılamaya hazır olduğunu açıkladı.