Enerji Kimlik Belgesi: EKB Uygulamada Nasıl İşliyor?

Yeni yapı ruhsatı için gerekli EKB Belgesi’nin her projede üretilemediği durumlarda belediyelerin yaşadığı sıkıntıları ve Pendik İlçe Belediyesi’nin uygulamasını Pendik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden, Makine Mühendisi Seval Bekler aktardı.

Bekler, Enerji Kimlik Belgesi verilme sürecinde yaşanan bir takım sıkıntıların var olduğunu belirterek şu an kullanımda olan BEP-TR yazılımının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından bütün hazırlıkları bitmeden uygulamaya geçirildiğini bu nedenle de programda hala güncellemelerin yapılmakta olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte geometri konusunda da bazı sorunlar yaşandığına dikkat çeken Bekler, programda bir binayı biçimsel olarak tanımlarken daha önceden belirlenmiş 8 tane bina biçiminden birinin seçilmesinin gerektiğini, ancak belge almak istenilen binanın dairesel kıvrımlara sahip ya da yamuk bir formda olması durumunda bu yamukluğu ya da daireselliği net bir biçimde programa yapılan bilgi girişine yansıtılamadığını aktardı. En yakın biçimi kabul etmek durumunda kalmanın metrekare konusunda uyumsuzluklara yol açabildiğini söyledi.

Bunlara ek olarak var olan bileşen ayrıntıları girilirken yalnızca TS 825’de bulunan malzeme listesinden seçim yapılabildiğini aktaran Bekler, bunun dışında dışarıdan farklı bir malzeme girişine izin verilmediğini de sözlerine ekledi.

Bekler, röportajın devamında konu ile ilgili kanun, yönetmelik ve genelge arasında var olan çelişkiyle ilgili açıklamalar yaparken Bakanlık, Meslek Odaları ve Belediyeler arasındaki işbirliğiyle ilgili bilgi veriyor. Bekler ile yapılan röportajın tamamına ulaşmak için Yapı Dergisi 353. sayısının Yapıda Ekoloji 2011 Eki incelenebilir.