Enerji Komisyonu'nda Sürpriz Değişiklik



TBMM Enerji ve Sanayi Komisyonu başkanı değişti. Yaklaşık 7 yıldır komisyon başkanlığı görevini yürüten AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy görevinden ayrıldı. Aksoy'un yerine başkanlık görevini, AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik yürütecek. Aksoy rüzgâr, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yatırıma dönüştürmek için yasal altyapının oluşturulması konusunda önemli çalışmalara imza atmıştı. Aksoy son olarak, muhalefetin de desteğini alarak 'Yenilenebilir Enerji Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis gündemine taşımıştı. Tasarı, görüşüleceği sırada ani bir kararla geri çekilmişti.

Aksoy'un görevden ayrılmasını değerlendiren Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Salahaddin Baysal, Aksoy'un rüzgâr, güneş gibi kaynakların ekonomiye kazandırılması için çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Baysal, "Yiğit ve yürekli bir başkandı. Ama, lobiler ve özellikle gaz-petrol lobisi başkanın önünü tıkamıştır." ifadesini kullandı. Baysal, başkanlığı devralan Hasan Ali Çelik'in de iyi bir insan olduğunu kaydetti. Yerli kaynakların önünü kesmek isteyen çevrelerin yine başarılı olduğunu savunan Baysal, yasa tasarısının Meclis'te son anda geri çekilmesinde lobilerin etkisi olduğu görüşünde: "Yasa, haziranda görüşülecekti ama Hazine görüşü gerekçesiyle geri çekildi. Oysa, komisyon 1 yıl yasanın üzerinde çalıştı ve Hazine de çalışmaların içerisindeydi." Baysal'a göre kanunun çıkması halinde 20 bin megawat (mw) rüzgâr, 20 bin mw su potansiyeli harekete geçecekti. Güneş enerjisinde de yaklaşık 20 bin mw bir potansiyeli söz konusu.

Soner Aksoy: Bakanlık ve EPDK bölünmeli

Komisyon başkanlığından ayrılan Soner Aksoy, görev değişikliğinin kendisi için beklenmedik bir gelişme olduğunu söyledi. Aksoy, "Yaptığımız çalışmalar ortada, yasal çalışmaları ortada. Sektöre sormak lazım, bu çalışmalardan memnun muydular, değil miydiler? Yedi yıldır bu görevi şerefle yürüttük." açıklamasını yaptı. Aksoy, yeni dönemde Meclis Genel Kurulu'ndan son anda geri çekilen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanunun veya benzerinin çıkarılmasının Türkiye'nin geleceği için zaruret olduğunu kaydetti. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ikiye bölünmesini öneren Aksoy, "Bakanlıkta 35 genel müdürlük var, takibi mümkün değil. Bakanlık, doğal kaynaklar ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak ikiye bölünmeli. Altyapı tamamlanmalı, ciddi eksikler var." diye konuştu.