Enerji Projelerinde Sağlık Bakanlığı da Karar Verici Olsun



Greenpeace Akdeniz düzenlediği kampanyayla halk sağlığını tehdit eden enerji projelerinin planlanma, izin ve denetim süreçlerinde sağlık bakanlığının karar verici bir kurum olmasını istedi.

Kampanya Rainbow Warrior gemisinin yarın kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için Karadeniz, Çanakkale ve İzmir’de gerçekleştireceği tura paralel olarak düzenleniyor.

Bianet'in haberine göre, Greenpeace’den yapılan açıklamada, kampanyanın kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliğiyle insan ömründen çaldığı vurgulandı ve Greenpeace’in Stuttgart Üniversitesi’yle birlikte hazırladığı Sessiz Katil başlıklı rapora atıfta bulunuldu.

Rapora göre, 2010 yılında var olan kömürlü termik santraller nedeniyle 7900 kişi hayatını kaybetti. Planlanan yaklaşık 80 kömürlü santral gerçekleşirse her sene ömrümüzden 39 bin yaşam yılı daha çalınacak ve 4100 erken ölüm daha gerçekleşecek.

Eylem planı

Fosil yakıt kullanımının hava kirliliğinin öncelikli nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan da kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan ve filtrelenmesi mümkün olmayan partikül maddelerin yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

Kampanyanın talepleri arasında mevcut ve potansiyel hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele için acil eylem planı oluşturulmasının da yer aldığını bildirdi.