Enerji Tasarrufu Sağlayan Proje, Destek Bekliyor



İzmir merkezli Türkser'in küresel ısınma ile büyük sorun haline gelen orta ve büyük ölçekli soğutma sistemlerine yönelik "Eco-TOR" hibrit soğutma destek ünitesi projesi, KOBİ AŞ'den destek bekliyor. Eco-TOR projesi, orta ve büyük ölçekli soğutma sistemlerinde cihazın bulunduğu coğrafyanın hava ikliminin nem ve sıcaklık şartlarına göre yüzde 23'e varan enerji tasarrufu sağlıyor.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen projede yaşanan mali sorunlara katkı sağlaması için KOBİ AŞ'ye başvuru yaptıklarını ve proje ile ilgili izleme kararı alındığını dile getiren Türkser Genel Koordinatörü Cüneyt Aksüyek, "Tamamen yerli mühendislik ürünü olan mikro işlemci yazılımlı, özgün karkaslı Eco-TOR, fabrikalar, oteller ve hastaneler gibi büyük mekanlarda kullanılabilecek. Ekonomik, ekolojik ve yüksek verimlilik yönleri ile daha az su ve enerji harcayarak soğutma cihazlarında da büyük sorun yaratan dış ortam emiş havasının soğutulması sağlanacak" dedi.

TÜBİTAK'tan 500 bin TL mali destek almaya hak kazanan projenin, firmanın SGK'ya ödenmesi gereken prim tutarı yüzünden ticari uygulama aşamasına gelemediğini de sözlerine ekleyen Aksüyek, "Amacımız vergi vermemek ya da vergi kaçırmak değil. Projenin Ar-Ge çalışmalarına giden ve henüz geri dönüşü olmayan harcamalarımız sebebiyle bu duruma düştük. Hak ettiğimiz desteği aldığımız zaman borçlarımızı ödeyerek, çevreci projemizle günümüz sorunu olan artan karbon emisyonunu düşürerek, geleceğimize bir katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Deneme tamam

Projenin TÜBİTAK'tan onay alabilmesi için Hugo Boss firmasında denendiğini ve bu konuda kendilerine teşekkür borçlu olduklarını belirten Aksüyek, sözlerine şöyle devam etti:

"Hugo Boss firmasının yöneticileri konumuzla ilgilenerek maddi destek sağladı. Bu süreçte oldukça olumlu sonuçlar aldık. Ege Serbest Bölgesi'ndeki tesiste yapılan testlerde nominal şartlarda bile yüzde 23 enerji tasarrufu sağladık. Projenin Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde denenmesi gerekiyor. Bu konuda maddi desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Sistemi tanıttığımız firmalar ürünümüzü beğeniyor fakat kurulum maliyeti sebebiyle anlaşmaya yanaşmıyorlar."